Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Световен протест срещу бездействието на световните лидери към глобалното затопляне
29 Ноември 2015
Утре е срещата на върха в Париж по въпросите на климата
Площадът на републиката в центъра на Париж беше покрит с около 20 хиляди чифта обувки. Обувките представляват хората, които искаха да участват в демонстрация в подкепа на срещата на върха в Париж по въпросите на климата, обясни един от организаторите на инсталацията Ема Руби Сакс.

Става дума и за надежда. Като минете между обувките виждате послания към идните поколения. Обувки, от които са поникнали растения. Така че засегнати въпроси са наистина важни въпроси в тази доста мрачна инсталация.
По булевард Волтер обаче хората направиха жива верига с призив към световните лидери да "вземат спешни мерки" за ограничаване на глобалното затопляне.  Веригата беше прекъсната само пред концертната зала Батаклан, където на 13 ноември бяха убити 90 души. 

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че трябва да има споразумение за ограничаване на парниковите емисии.
Искаме споразумение, но не каквото и да е. Амбициозно и обвързващо споразумение, което да ни даде възможност да ограничим глобалното затопляне с два градуса Целзий до края на века.

Близо 120 хиляди полицаи и военни патрулират по улиците на френската столица преди откриването на срещата утре. Множество хора се включиха в протести по цял свят срещу бездействието на световните лидери срещу глобалното затопляне.

Демонстрации се състояха вчера в Австралия, Филипините, Бангладеш, Южна Африка, Великобритания и други държави. Нови масови прояви са планирани за днес в Сидни, Сеул, Рио де Жанейро, Ню Йорк, Киев, Мексико.

Протестите са в навечерието на Парижката конференция, която има за цел да постигне първия глобален обвързващ договор за ограничаване на вредните емисии. Организаторите на конференцията получиха петиция с милион и 800 хиляди подписа с призив за решителни действия.

2015-та година вече бе определена от авторитетни организации като най-гореща в историята на човечеството. Затоплянето и негативният му ефект върху производството на храни се сочат като основна причина за миграционния натиск над богатите държави в Европа и Северна Америка.

Все пак, въпроси като финансирането на развиващите се държави и механизма за прилагане на евентуално споразумение могат да възпрепятстват постигането на компромис между лидерите в Париж, отбелязва Франс прес.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.