Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Протестите в Румъния не стихват
7 Ноември 2015
Около 15 000 души участваха в демонстрации в Букурещ и други големи румънски градове снощи
Румъния се справя по-добре с корупцията, защото вкара в затвора висши политици, заяви в интервю за "Хоризонт" на БНР румънският експерт Николае-Кристиян Шурубару, който преподава политически науки в университета в Единбург. Румънският експерт изрази учудване, че в България няма нито един осъден управляващ:

В Румъния ние имаме високопоставени политици, служители на институциите и изобщо публични фигури, срещу които имаше отправени обвинения и част от които влязоха в затвора. В България няма такива случаи и това е голямата разлика между двете страни. Смятам, че е много тревожно, защото е ясно, че нашите две държави имат еднакви проблеми по отношение на корупцията.

Според румънския експерт Николае-Кристиян Шурубару протестите, довели до свалянето на правителството на Виктор Понта, могат да се сравнят с тези в България от 2013-та година - срещу правителството на Пламен Орешарски.

Около 15 000 души участваха в демонстрации в Букурещ и други големи румънски градове снощи, за да изразят гнева си от корумпираната, според тях, политическа класа, седмица след пожара в дискотека, в който загинаха 32 души, предаде Франс прес.
Твърде много корупция, твърде малко правосъдие, Корупцията убива, скандираха демонстрантите в четвъртия пореден ден от протести, които в сряда доведоха до оставката на правителството на социалдемократа Виктор Понта.

Вчера протестиращите връчиха на президента петиция с множество искания за промени в политическия и икономическия живот на Румъния. Сред исканията са: да бъде намален броят на депутатите до 300 души от сегашните близо 800; да отпадне имунитетът на парламентаристите; случаите на корупция сред политиците да минават по бързо прозиводство; при доказан случай на корупция за политик, да му бъде отнето пожизнено правото да заема публична длъжност.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.