Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
САЩ удължават военното си присъствие в Афганистан
15 Октомври 2015
Президентът Барак Обама обяви, че сегашният контингент от 9 800 военни ще остане в Афганистан поне до 2017 година
Съединените щати ще удължат военното си присъствие в Афганистан и след 2016 година. Президентът Барак Обама обяви, че сегашният контингент от 9 800 военни ще остане в Афганистан поне до 2017 година, като се очаква броят постепенно да намалее до 5 500 души. 
 
Американската бойна мисия в Афганистан може да е приключила, но ангажиментът ни към Афганистан и народът му продължава. Като главнокомандващ няма да позволя Афганистан да бъде използван за убежище от терористите, за да нападнат страната ни отново.

Съгласно предишните разчети американската армия трябваше да се изтегли от Афганистан до края на следващата година. Обама е взел решението си за отлагане на пълното изтегляне по изрично настояване на афганистанските власти.

В ключови области от страната ситуацията със сигурността е все още много крехка, а на някои дори има риск от влошаване. С президента Гани се договорихме да продължим сътрудничеството си срещу тероризма и той поиска удължаване на подкрепата ни, докато афганистанската армия стане достатъчно силна.

Анализатори коментират, че решението на президента Обама показва желанието му да сложи край на продължаващата вече 14 години война. 

От руското външно министерство веднага отбелязаха, че оставането на американските войници в Афганистан няма да облекчи ситуацията в страната. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.