Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Боингът в Украйна е бил свален от ракета, руско производство
13 Октомври 2015
Според огласените данни самолетът е бил свален от ракета "Бук", руско производство. Ударът е бил вляво до пилотската кабина
Холандският съвет по сигурността обяви резултатите от своето разследване на катастрофата на малайзийския пътнически "Боинг", който се разби в Източна Украйна през миналата година, без да посочи конкретен виновен за удара, при който загинаха всички 298 души на борда, съобщава БНР. Според огласените данни самолетът е бил свален от ракета "Бук", руско производство. Ударът е бил вляво до пилотската кабина.

Полет МН17 се разби на територия, държана от проруските бунтовници в Източна Украйна, на 17 юли 2014 година. 

Самолетът е бил свален от украинска част, с по-стара модификация на ракетата "Бук", в която изобщо няма елементи, представени в международното разследване на трагедията, заяви ръководителят на оръжейния концерн "Алмаз-Антей" Ян Новиков. Неговите изводи се основат на възстановка на инцидента, извършена от концерна: 

Днес може недвусмислено да кажем, че ако "Боинг 707" на малайзийските авиолинии е свален от зенитно-ракетен комплекс "Бук", то го е поразила ракета 9М38, изстреляна от населения пункт Зарошенское. В деня на инцидента този район се намирал под контрола на украинските военни. 

Силейн Фредрикс, майка на един от загиналите, твърди, че е крайно време роднините на жертвите да научат истината за случилото се:  

Бяхме достатъчно търпеливи повече от година и мисля, че имаха достатъчно време да разследват всичко необходимо, за да направят точните заключения. Няма да ни кажат кой го е направил, но искаме да разберем защо. 

Според експерти и западни правителства бунтовниците са свалили боинга, може би защото са го сбъркали с украински военен самолет. Москва предлага други обяснения, включително, че самолетът е бил свален от украински изтребител или от украинската армия. Хората, живеещи в близост до катастрофата, вярват на тази версия: 

Болшинството от местните жители смятат, че е свален от изтребител, а по това време тук прелитаха само украински изтребители. 

Директорът на Холандския съвет по сигурността Тиббе Юстра представи доклада във военновъздушната база Гилзе-Рейн, където са били занесени части от разбилия се самолет. Докладът ще е достъпен в печатен вид, а електронната му версия ще бъде качена в сайта на Холандския съвет по сигурността на холандски и английски. Докладът се спира на четири основни въпроса - причина за разбиването на самолета, вземането на решение за прелитане над конфликтна зона, защо холандските власти са съобщили на роднините на жертвите за станалото едва след 2-4 дни и в каква степен намиращите се в самолета са осъзнавали, че претърпяват катастрофа. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.