Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Турция в траур - жертвите се увеличават
11 Октомври 2015
Загиналите от вчерашния атентат в Анкара са вече 95
По последни данни, жертвите на вчерашния атентат в Анкара са вече 95, предаде Франс прес. Новите данни бяха съобщени на сайта на премиера Ахмет Давутоглу.

Това е атентатът с най-много жертви в историята на Турция. Ранените са 246, като 48 от тях все още се намират в интензивни отделения.

От Министерството на външните работи на България съобщиха, че сред жертвите и пострадалите няма български граждани. 

Експлозиите  избухнаха в началото на планиран мирен протест срещу конфликта между държавата и кюрдски екстремисти в Югоизточна Турция. На мястото на инцидента са били открити телата на двама терористи-камикадзе, които предстои да бъдат идентифицирани.

Турският премиер Ахмет Давутоглу обяви тридневен траур и съобщи, че най-вероятно експлозиите са дело на атентатори самоубийци:

Потенциал на извършването на подобен терористичен акт имат "Ислямска държава", Кюрдската работническа партия - ПКК, Марксистко-ленинистката комунистическа партия и Революционната партия и фронт за народно освобождение. Разследването продължава.

Давутоглу обеща виновните за трагедията да бъдат наказани и призова хората да бъдат сплотени и да покажат солидарност пред лицето на тероризма, независимо от своята религия и политически пристрастия. Премиерът проведе спешна среща с ръководителите на турската полиция и разузнавателни служби. Към него бяха отправени критики от страна на опозицията след взривовете. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу заяви пред репортери:

Не искам да обвинявам никого, особено днес. Но, разбира се, трябва да подчертаем нещо: така ли се управлява една държава? Ние можем да живеем мирно в тази страна.
 
Прокюрдската Народна демократична партия обвини за атаката управляващата Партия на справедливостта и развитието. И двете партии отмениха предстоящите си митинги преди насрочените за 1 ноември общи избори в страната.

Часове след атентата в Анкара хиляди протестиращи излязоха по улиците на Европа, за да осъдят извършителите на терористичния акт. 

В Истанбул около 10 000 души излязоха по централната улица на града. Протести се проведоха и в други турски градове, включително Измир и югоизточните градове Батман и Диарбекир.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.