Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сирия търси помощ от Русия за справяне с Ислямска държава
18 Септември 2015
Сирия ще поиска руски войски да се включат в боевете с бунтовниците, ако това се наложи, съобщи по-рано сирийският външен министър

Русия настоятелно призова САЩ и техните съюзници да приемат сирийското правителство като партньор в борбата срещу групировката "Ислямска държава" и предложи да сподели с Вашингтон всякаква информация за военните си доставки за Дамаск, предаде Асошиейтед прес.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че пренебрегването на потенциала на сирийската армия, като съюзник в борбата с "Ислямска държава", означава жертване на сигурността на целия регион.

Междувременно нови сателитни снимки показаха, че руско военно оборудване са пристигнали наскоро във военновъздушна база в сирийската крайбрежна провинция Латакия.
Сирия ще поиска руски войски да се включат в боевете с бунтовниците, ако това се наложи, съобщи по-рано сирийският външен министър Уалид Муалем, цитиран от Ройтерс. По думите му, обаче, сега в Сирия няма руски бойни части.

Не се водят съвместни сражения с участието на руски войски, но ако решим, че има нужда от това, ще проучим този въпрос и ще отправим искане, заяви Муалем за сирийската държавна телевизия. Той разговаря в Дамаск със специалния пратеник на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура.

Пратеникът на ООН предвижда да създаде работни групи за подготовка на международна конференция Женева-3.

Предвижда се представители на режима в Дамаск да преговарят с представители на три опозиционни групировки за постигане на споразумение за спиране на гражданската война. Експертите ще започнат работа в Женева в началото на октомври.


Асошиейтед прес съобщи, като се позова на свои източници, че правителството на САЩ възнамерява да преразгледа неуспешните си усилия да обучи хиляди умерени сирийски бунтовници, които да се включат в боевете срещу групировката "Ислямска държава".

Вашингтон предвижда, вместо да обучава бунтовниците за боеве на фронтовата линия, да подготвя малки групи, които да се включват в по-големите кюрдски и арабски сили в Североизточна Сирия. Освен това, Пентагонът предвижда значително да намали броя на обучаваните бунтовници - от първоначално планираните 5400 на година до едва 500. АП коментира, че промяната е признание от страна на САЩ, че сегашният подход не работи.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.