Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕП подкрепи плана за разпределянето на 120 000 бежанци
17 Септември 2015
372-ма бяха "за" необвързващата резолюция, 124 "против", а 54 се въздържаха

Депутатите в Европейския парламент (ЕП) призоваха правителствата бързо да приемат допълнителен механизъм за разпределение на 120 хиляди бежанци от Италия, Гърция и Унгария. 372-ма бяха "за" необвързващата резолюция, 124 "против", а 54 се въздържаха. За да влезе в сила юридически, трябва решение на вътрешните министри на 28-те държави, които се събират идния вторник.

Освен задължителни квоти, нужно е още допълнително финансиране от европейския бюджет, за да се уеднаквят условията по настаняването на бежанците в по-бедните държави, коментира пред кореспондента на БНР в Брюксел зам.-председателят на групата на социалистите от Германия депутатът Кнут Флекенщайн:

Голямото мнозинство в парламента бе лесно постигнато, защото 120 хиляди души не е чак толкова голям брой. Само в Мюнхен за последните три седмици дойдоха 74 000 бежанци. Замислете се, че в Йордания всеки четвърти човек е бежанец, а населението на ЕС е над 500 милиона. Тази схема дори и да бъде на доброволни начала все пак ще е някакво начало, защото сега някои държави не желаят изобщо да приемат бежанци. А онези които казват, че приемат само християни, според мен погазват това, което наричаме европейски ценности.

Веднага след гласуването Еврокомисията приветства резултата в подкрепа на нейното предложение и обеща незабавно да започне разселването на бежанци, ако на 22 септември правителствата също одобрят схемата.

Най-влиятелната група на Европейската народна партия не иска пълното отпадане на Дъблинския регламент, каза по-рано в интервю за БНР германският евродепутат Моника Холтмайер. Постоянният квотен механизъм за честно разпределение на бежанци обаче е в интерес на всяка една държава, обясни тя:

Може, например, да се случи друга криза в Източна Европа и милиони хора да дойдат там. Тогава внезапно България, Румъния и Полша могат да поискат помощ от останалите страни от Европейския съюз. Какво би се случило тогава, ако Италия реши да им откаже? Това също няма да е приемливо за нас.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.