Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Унгария изпрати имигрантите към Германия и Австрия
1 Септември 2015
Стотици имигранти, предимно от Сирия, са се втурнали към международните влакове на централната гара в унгарската столица

Унгарските власти разрешиха на стотиците имигранти, които пребиваваха във временни палаткови лагери по гарите в Будапеща, да се качат на влакове за Германия и Австрия. Стотици имигранти, предимно от Сирия, са се втурнали към международните влакове на централната гара в унгарската столица. Според репортер на агенция Ройтерс на място няма служители на реда. Унгарската телевизия М1 съобщи, че става дума за мигранти с валидни документи, на които е било разрешено да се качат на влак за Мюнхен тази сутрин.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната трябва да ускори процеса по обработка молбите за убежище, особено на хора от балкански страни. Меркел отново подчерта, че бежанската криза изправя Германия и Европа пред дългосрочно предизвикателство, но хората трябва да проявят толерантност.

Австрия затегна контрола по източните си граници, след като миналата седмица бяха открити 71 мъртви бежанци в изоставен камион, пътувал от Унгария. Австрийските власти са открили около 200 бежанци и са задържали петима трафиканти на хора по време на започналата тази сутрин операция по източната граница на страната, съобщи Ройтерс. Задръстване от 20 километра се образува на унгарска магистрала към границата с Австрия, след като тази сутрин започнаха засилени проверки на превозните средства, предаде Ройтерс.

Ще правим проверки за неопределен период на всеки гранично-пропускателен пункт в източния регион. Ще бъдат проверявани всички автомобили, които биха могли да имат места за укриване на хора, каза австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер:

Трафикантите и поведението им не представляват опасност само за бежанците, но и за всички участници в движението.


Затова взимаме тези засилени мерки по границата – да спасим човешки живот и да се борим ефективно с престъпниците, прекарващи хора.

Министърът подчерта, че мерките не нарушават Шенгенското споразумение.

Още едно главно шосе, свързващо Унгария и Австрия, също е блокирано от коли. За последните три дни властите в Будапеща са хванали близо 9 хиляди имигранти, опитващи се да влязат в страната от Сърбия.

Будапеща е поискала от Германия да разясни правните положения около придвижването на нелегални имигранти в Европейския съюз. Съгласно правилата на Шенген, мигрантите могат да напуснат Унгария само с валидни документи и виза от страната, за която пътуват. Това е довело до струпването на стотици имигранти по гарите в Будапеща. В същото време Унгария твърди, че Германия не прилага абсолютно стриктно шенгенския режим спрямо имигрантите от Сирия.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.