Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хиляди имигранти преминават от Македония в Сърбия
24 Август 2015
Хората са видимо изтощени, а много са поискали и медицинска помощ. Сред тях има много бременни жени и деца
По обяд в неделя над 6000 бежанци и мигранти са влезели от Македония в Сърбия. Това заяви президентът на Червения кръст в Прешево Амет Алими. За посрещането на мигрантите край граничното селище Миратовац са разпънати осем големи шатри на ООН. На бежанците са осигурени храни, вода и подслон. Алими казва, че хуманитарните работници са работили цяла нощ, за да посрещнат мигрантите.
 
Хората са видимо изтощени, а много са поискали и медицинска помощ. Сред тях има много бременни жени и деца. След като получават помощ, мигрантите са транспортирани до Прешево, където полицията им издава документи и им помага да се качат на автобуси до границата с Унгария.
 
На територията на Сърбия при македонската граница е изграден лагер за 1000 души, в който са настанени 4000 души, но сръбските власти предприемат действия за построяването на още подслони.
 
В неделя сутринта сръбският министър на отбраната Братислав Гашич е посетил мигрантите край Миратовац. Той е обещал скоро там да пристигнат медици от Ниш. В лагера са издигнати девет големи шатри, които са предоставени от руско-сръбския хуманитарен център в Ниш, има и много опънати палатки, които са собственост на бежанците. Край лагера са разположени полицаи и военна техника, но засега няма регистрирани инциденти.
 
В продължение на няколко дни мигрантите бяха възпрепятствани да продължат пътуването си към ЕС и първата страна членка по пътя им – Унгария. Те можаха да продължат след сблъсъците, които избухнаха в събота и петък с македонската полиция, която се опита да ги спре да влязат в Македония от Гърция.
 
Бежанците бягат от дългогодишните конфликти в родините си, а Сирия, Афганистан, Еритрея и Нигерия са основните страни източници на нелегални мигранти.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.