Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Продължават издевателствата на Ислямска държава с културни паметници
24 Август 2015
В неделя вечерта стана известно, че бойци на групировката са взривили още един от паметниците на човешката култура в завзетия от тях град Палмира

Поредно предизвикателство към цивилизацията извършиха в ислямистката радикална структура, наричаща себе си "ислямска държава" (ИД). В неделя вечерта стана известно, че бойци на групировката са взривили още един от паметниците на човешката култура в завзетия от тях град Тадмор (Палмира).

Според представител на Музея за антични паметници в Дамаск, са взривени са останките от древен храм на божество, почитано от второто хилядолетие пр. н.е. - Баал-Шамин.

Бойците на ИД са заложили експлозиви и са разрушили голяма част от храма.

В началото на август ИД разруши манастир в сирийската провинция Хомс, а преди няколко дни екзекутира сирийски историк, който десетки години работи за опазването на световното културна наследство в района на Тадмор, известен на Запад предимно като Палмира. Градът е в Централна Сирия, административен център на едноименна околия в област Хомс и е в ръцете на джихадистите. Почитането на Баал-Шамин е било широко разпространено по тези земи през второто хилядолетие пр.н.е., откъдето преминава и в следващите вярвания като върховно божество. /БГНЕС /На снимката: Плененият и убит преди дни ИД сирийски учен Халед Асад.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.