Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Еврогрупата се съгласи да предостави "мостов заем" от 7 млрд на Гърция
16 Юли 2015
Очаква се този заем да бъде обявен официално в петък, след като националните парламенти на отделните страни-членки от Единния валутен блок одобрят споразумението

Еврогрупата се е съгласила по принцип да бъде предоставен "мостов заем" на Гърция за 7 млрд. евро, заяви официален европейски представител, цитиран от агенция "Блумбърг". Очаква се този заем да бъде обявен официално в петък, след като националните парламенти на отделните страни-членки от Единния валутен блок одобрят споразумението, което беше постигнато в понеделник между лидерите на еврозоната и гръцкия премиер Алексис Ципрас, допълва "Блумбърг".

Агенцията посочва, че спешният "мостов заем" за 7 млрд. евро ще дойде от Европейския механизъм за финансова стабилност (спасителния фонд EFSM на целия Европейския съюз) и има за цел да помогне на Гърция да изчисти предстоящото в началото на следващата седмица (на 20-и юли) плащане към ЕЦБ за над 3,5 млрд. евро. С тези средства властите в Атина ще трябва да покрият и двете просрочни плащания към МВФ за общо 2 млрд. евро, като останалите средства по заема ще помогнат за запазване на страната в състояние на платежоспособност, докато гръцкото правителство преговаря със своите кредитори по детайли от новата тригодишна спасителна програма в размер до 86 млрд. евро.

Решението на Еврогрупата е факт, след като в ранните часове на деня парламентът на Гърция, изискван от европейските партньори на страната.

Междувременно агенция Ройтерс цитира говорителя на Еврогрупата, който потвърди, че днешната телеконферентна среща на финансовите министри от еврозоната относно Гърция е приключила. Мишел Рейнс, който е говорител на холандския финансов министър и шеф на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви в Туитър, че днешната среща е приключила и че детайли относно нейния изход ще бъдат оповестени в ранния следобед в Брюксел.

Официалното гласуване за начало на преговорите по новия тригодишен спасителен план за Гърция, който лидерите на еврозоната оценяват между 82 и 86 млрд. евро, се очаква да бъде факт в петък, след като и германският парламент (Бундестаг) даде разрешение на правителството в Берлин да започне такива преговори.

Преди малко стана ясно, че парламентът на Финландия също е дал "зелена светлина" за стартиране на преговори за нова спасителна програма за Гърция, както и за спешно мостово финансиране на Атина.

По този начин е преодоляна още една пречка пред стартирането на преговори за трети спасителен пакет за Атина в размер до 86 млрд. евро, след като в ранните часове на днешния ден парламентът на Гърция одобри целия пакет с реформи, изискван от европейските партньори на страната.

Отделно от това този следобед 19-те членки на еврозоната ще трябва да се консултират с останалите 9 финансови министерства в ЕС в опит да се постигне споразумение за краткосрочното финансиране на Атина в размер на 7 млрд. евро чрез Европейския механизъм за финансова стабилност.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.