Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Eврозоната се дърпа за споразумение с Гърция
12 Юли 2015
Разривът на доверие към Гърция е толкова голям, че просто е невъзможно да постигнем споразумение

Кредиторите на Гърция от еврозоната отказват и днес да отпуснат спасителен заем на страната. Това стана ясно от срещата на финансовите министри от валутния съюз. Следващият краен срок за излизане на Атина от еврото се очертава 20 юли. Тогава Гърция трябва да върне 3,5 милиарда евро на Европейската централна банка. Ако това не стане се очаква срив на гръцката банкова система. На крайнолявото правителство на СИРИЗА остават точно 7 дни, за прокара в парламента необходимите закони за реформи, които да убедят еврогрупата, че този път гръцките власти имат сериозни намерения.

Министрите на финансите на страните от еврозоната вече  подновиха преговорите за Гърция.

Не е възможно днес да бъде постигнато споразумение, заяви финансовият министър на Словакия Петер Кажимир преди новата среща.

Можем само да отправим някои препоръки към държавните глави. Това е всичко. Разривът на доверие е толкова голям, че просто е невъзможно да постигнем споразумение.

Срещата целеше да даде мандат на Еврокомисията да проучи нов пакет от мерки и условия, които Гърция да следва идните три години, за да получи над 50 милиарда евро и вероятно отсрочка по заемите си. След злополучния референдум обаче министрите настояват първо СИРИЗА да гласува реформите в парламента още тази седмица, преди отново да преговарят за пари.

От 17.00 часа предстои заседание на държавните и правителствени ръководители от еврозоната. Отменена беше срещата на лидерите на всички 28 страни от ЕС. "Целта е да им бъде спестено напразно чакане до среднощ", цитира германското издание "Шпигел" източник, близък до преговарящите.

Споразумението, което Гърция се надява да скючи с кредиторите си, предвижда преструктуриране на дълга. Това посочва гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис пред грацкия вестник "Авги", който е близък до управляващата коалиция СИРИЗА.  По думите на министъра проектът предвижда краткосрочните кредити, чийто срокове изтичат през следващите три години, да бъдат заменени за 30-годишни заеми. Споразумението предвижда нов дългосрочен кредит от Европейския механизъм за стабилност. Той трябва да замени краткосрочните заеми от Междуранодния валутен фонд и Европейската централна банка, отбеляза Статакис.

Междувременно, в Гърция създадоха безплатно мобилно приложение, което показва къде се намира най-близкият зареден с пари банкомат. Идеята е да улесни живота на гърците със смартфони, които са принудени да чакат пред банкоматите, за да си изтеглят полагаемите им се 60 евро на ден, откакто страната наложи преди две седмици стриктен контрол върху капиталите. Приложението показва дали машината за теглене на пари е "празна", дали разполага "само с банкноти по 50 евро" или има "и банкноти по 20 евро".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.