Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гърция одобри предложенията на правителството към кредиторите
11 Юли 2015
Пакетът от мерки, които Атина представя, получи гласовете на 251 от общо 300 депутати

След дълго и напрегнато заседание тази нощ, парламентът на Гърция одобри предложенията на правителството към кредиторите.

Пакетът от мерки, които Атина представя, получи гласовете на 251 от общо 300 депутати. Редица членове на управляващата партия СИРИЗА, сред които председателката на парламента и министърът на енергетиката, отказаха да подкрепят предложенията.

С решението на парламента, кабинетът на Ципрас е упълномощен да проведе преговори за сключване на споразумение за трета спасителна програма за следващите 36 месеца. Текстът на споразумението ще бъде представен отново за обсъждане в гръцкия парламент, за да получи одобрението на депутатите и да се превърне в официален закон. Гърция иска нов спасителен заем в размер на 53 и половина милиарда евро до средата на 2018-а година в замяна на бюджетни съкращения и увеличаване на данъците.

След гласуването тази нощ, Ципрас защити предложенията на кабинета към кредиторите, но призна, че те са далеч от предизборните обещания на СИРИЗА.

Министрите на финансите от еврозоната се събират днес в Брюксел, ден преди лидерите от ЕС окончателно да решат съдбата на Гърция.

Очаква се 18-те министри да приемат или отхвърлят искането на Гърция за над 53 милиарда евро спасителна помощ, в замяна на списък от реформи. Планът, който получи зелена светлина от депутатите в гръцкия парламент, ще бъде основа за споразумение, което ще се преговаря днес. Той вече получи положителни сигнали от Европейската комисия, но остана без официален коментар от другите две институции - ЕЦБ и МВФ. Освен това, страните-членки от еврозоната са разединени, относно подхода към Гърция и може да не одобрят предложенията на СИРИЗА, коментира за БНР белгийският анализатор от Отворена Европа Питър Клеп:

Разликата между това, което те трябва да платят и това, което те могат да съберат, като приходи в хазната, ще се увеличи, разбира се, щом унищожават икономиката с тези високи данъци. Щом увеличаваш данъците, винаги ще събереш по-малко. Гърция е относително бедна страна и за нея няма решение. Дългът е твърде голям и те не могат да го изплатят, дори да вдигнат тройно данъците. Просто парите ги няма.

След като Еврогрупата обяви решение тази вечер, в неделя следва среща на високо равнище на лидерите от ЕС, която ще определи окончателно какво следва за Гърция и за европейската валута.

Ако Гърция и европейските ѝ партньори се споразумеят в неделя по трети спасителен план за Атина, предстои парламентите на редица страни от еврозоната да одобрят споразумението. В Германия Бундестагът трябва да гласува дори два пъти. Франс прес прогнозира усложнения в Словакия и Латвия, където обществеността не е доволна от идеята да продължи да помага на Гърция. Няма да има парламентарен вот в Малта и Словения, ако финансовият ангажимент към Гърция не е увеличен. В други страни от еврозоната не се изисква одобрение на парламента, а само на правителството.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.