Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
20 години от клането в Сребреница
11 Юли 2015
Възпоменателната церемония се провежда в Мемориалния център Поточари в Босна и Херцеговина

50 хиляди души, сред които бившият президент Бил Клинтън, сръбският премиер Александър Вучич, йорданската кралица Нур, британската принцеса Ан и първи дипломати от ЕС, пристигнаха за участие във възпоменанията в Сребреница, за да отбележат 20-та годишнина от убийството на хиляди мюсюлмани в най-жестокото масово убийство в Европа след Втората световна война. Тук са президентите на Словения, Хърватия, Черна гора и Македония и премиерите на Турция, Сърбия и Албания. От българска страна присъства външният министър Даниел Митов.

Възпоменателната церемония се провежда в Мемориалния център Поточари в Босна и Херцеговина.

В словото си бившият американски президент Бил Клинтън заяви:
 
Благодарен съм изключително много на хората, които работиха за спирането на тази война и на убийствата, на всички онези от Дейтън, които постигнаха мира. 20 години по-късно аз съм благодарен, че Босна е мирна страна, която все повече става част от Европейската общност, че участва с умиротворителни сили в Ирак и Афганистан.

Бил Клинтън опредили работата си в Босна, а по-късно и в Косово, като едни от най-важните неща, които е свършил като президент и призова:

Нека този паметник на невинните момчета и мъже бъде не само спомен за извършените жестокости, нека той стане свята надежда, в която всички хора ще виждат бъдещето на тази страна, на единство, свобода, демокрация и просперитет, на правителство, което да работи за благото на всички, каза Бил Клинтън

Решението на сръбската полиция да забрани всички манифестации, планирани за днес в Белград,във връзка с 20-та годишнина от събитията в Сребреница, предизвика бурни реакции на сръбски неправителствени организации и политици. Директорът на Фонда за хуманитарно право Наташа Кандич призова гражданите да запалят тази вечер, пред сградата на сръбското президентство, 8372 свещи, колкото са жертвите в Сребреница.

В сръбската столица Белград група неправителствени организации имаха намерение да организират "Акция 7000". Планът беше 7000 души да легнат пред парламента, с което да символизират жертвите. Контрапротести по същия повод и на същото място планираха две крайнодесни организации. Министерството на вътрешните работи забрани и трите планирани изяви заради опасения от възможни сблъсъци и безредици.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.