Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ципрас капитулира
10 Юли 2015
Снощи международните кредитори получиха гръцките предложения, с които на практика Гърция се ангажира да изпълни почти всички искани мерки

Малко преди 22 часа снощи международните кредитори получиха гръцките предложения, с които на практика премиерът Ципрас приема всички искания на ЕС, МВФ и ЕЦБ, пише френското издание "Монд".

С този документ от 13 страници, озаглавен "Приоритетни действия и ангажименти", на практика Гърция се ангажира да изпълни почти всички искани мерки на международните кредитори, предложения на 26 юни. Тогава Ципрас ги отхвърли и свика референдум на 5 юли, на който гръцките граждани гласуваха против нови ограничения за тях и икономиката.

Вчера обаче правителството се отметна от обещанията си и в замяна на новите усилия поска 53,5 млрд. евро финансиране, за да може да покрие задълженията си по дълга до 2018 г. С този план Гърция иска да се намери решение за огромния си публичен дълг от 180% от БВП , както и да осигури 35 млрд. евро, предназначени за растеж.

Още днес гръцкият парламент трябва да се произнесе по отношение на този план и да позволи или да забрани на правителството на преговаря за новия пакет от реформи. Дебатите започват в 14 часа българско време.

Предложените реформи от Атина ще бъдат анализирани още днес от международните кредитори, за да може да бъдат предложени на Еврогрупата, преди заседанието им утре и преди срещата на върха на 28-те държави от ЕС в неделя.

Според Асошиейтед прес Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 милиарда евро. Ройтерс от своя страна твърди, че предложенията за реформи включват излишък от 1 % през 2015 г. и 2% през 2016 г., както и 23% ДДС за ресторантите и кетъринга и 13% за хотелите и увеличение на корпоративния данък през 2015 г. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.