Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Повратна точка за Гърция
5 Юли 2015
Референдумът е символичен избор да остане ли Гърция в еврозоната или не

На 25 януари на площад "Клатмонос" се вееха знамена, поддръжниците на СИРИЗА пееха и танцуваха, имаше прегръдки, радостни сълзи и широки сияйни усмивки.

Това бе невероятна победа за радикалното ляво, вероятно неочаквана от тях самите. Алексис Ципрас поведе революция срещу икономическите ограничения, подкрепян от силен демократичен мандат. В победната си реч той каза, че иска да преговаря с европейските партньори на Гърция. Въпросът е доколко те са готови на компромиси с него?

Повратна точка?

СИРИЗА искаше да даде заден ход на съкращенията в обществените служби и отново да увеличи заплатите и пенсиите. Тя искаше опрощаването на значителна част от гръцкия държавен дълг, като по-голямата част от него е към други страни от еврозоната.

Има някои неща по време на кризата с еврозоната, за които се твърдеше, че никога няма да се случат. Европейската централна банка нямаше да наводни пазара с нови пари, а Гърция никога нямаше да рискува с радикалното ляво. В началото на годината обаче гърците опровергаха тези предположения, превръщайки последните изборите в потенциална повратна точка в най-новата история на Европейския съюз.

Тези, които се оплакваха, че политиката на СИРИЗА е лудост, а водачите й са заблудени, трябваше да се примирят с реалността на тази решителна победа.

СИРИЗА беше изправена пред сблъсък с някои пречки – трябваше да приеме трудностите на управлението. Но много гърци за първи път гласуваха за партията по една проста причина – тя им даде надежда. А в политиката, надеждата може да е нещо много силно.

Поддръжниците на СИРИЗА бяха окуражени след победата на Алексис Ципрас и гледаха с надежда към бъдещето без оковите на строги икономии.

Според избирателите изборният ден е бил най-важният в съвременната история на Гърция. "Гласувах за партията, която ще промени Гърция и цяла Европа", каза тогава 54-годишният Панайотис, работещ като електротехник. Трябва да има промяна, голяма промяна. Икономиката е в криза. Бедността е достигнал нечувани размери ... Хората, обикновени хора като вас и мен, се ровят в кофите за боклук, за да намерят храна за ядене. Младите могат да си намерят работа само в чужбина. СИРИЗА е надеждата на Гърция", каза той.

Половин година по-късно гърците се изправят пред ново гласуване, което вещае да се превърне в новата "повратна точка" в гръцката история. Мнозина казват, че референдумът е символичен избор да остане ли Гърция в еврозоната или не. Въпреки че правителството продължава да отрича това, гърците осъзнават значимостта на избора си за международните партньори на Гърция.

Днешният ден решава бъдещето на гръцката икономика и на цялата еврозона. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.