Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ципрас свали гарда
1 Юли 2015
Късно снощи той лично е изпратил писмо до кредиторите, в което ги информира, че е готов да приеме условията им за финансова помощ

Според информация на "Файненшъл Таймс" гръцкият премиер Алексис Ципрас ще приеме направените в края на миналата седмица предложения от страна на международните кредитори, в опит да осигури нова спасителна финансова помощ за страната.

"Файненшъл Таймс" разполага с писмо, което Ципрас е изпратил във вторник вечерта до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. В писмото се посочва, че той ще приеме всички условия на кредиторите, които са били на масата на преговорите през изминалия уикенд, с изключение на някои незначителни промени.

Писмото от две страници предоставя допълнителни подробности относно вчерашната изненадваща молба на Гърция за удължаване на вече изтеклата снощи втора спасителна програма и искане за трета двугодишна програма за 29,1 млрд. евро, съобщава Петер Шпигел от "Файненшъл Таймс".

Въпреки че досегашната спасителна програма приключи в полунощ на 30-и юни и въпросът за нейното удължаване вече не стои на масата за преговори, писмото на Алексис Ципрас може да послужи като основа за нов спасителен план в близките дни.

Според "Файненшъл Таймс" в писмото на гръцкия премиер се казва, че Атина ще приеме всички реформи, свързани с данък добавена стойност (ДДС), с едно изключение – запазване на 30-процентната данъчна отстъпка за гръцките острови, много от които са в отдалечени и труднодостъпни региони.

Относно спорния въпрос за пенсионната реформа, Ципрас иска промени, според които поетапното повишение на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 година да започне от октомври, а не веднага, както настояват международните кредитори. Той също така поиска специалното "солидарно" отпускане на помощи за бедните пенсионери, което Ципрас е съгласен да приключи до декември 2019 година, да бъде преустановено по-плавно, отколкото настояват кредиторите на страната.

Република Гърция е готова да приеме това споразумение на техническо ниво при спазване на следните изменения, допълнения и пояснения, като част от разширяването на изтичащата спасителна програма и за ново, трето подред кредитно споразумение, за което подадохме молба днес, вторник, 30-и юни, написа Алексис Ципрас.

В писмото се допълва: Както ще забележите, нашите изменения са конкретни и те изцяло зачитат стабилността и надеждността на конструкцията на цялостната програма.

Според "Файненшъл Таймс" финансовите министри от еврозоната ще обсъдят именно това ново предложение на гръцкия премиер на предстоящата от 18:30 ч. наше време телеконферентна среща на Еврогрупата.

Междувременно "Уолстрийт Джърнъл" цитира европейски представители, според които писмото на Ципрас с предложения за бюджетни съкращения и политически ремонти като част от искането за нов спасителен заем не отговарят на исканията на международните кредитори.

Ако предложенията на кредиторите от петък (26-и юни) са основа за преговорите, то мерките, предложени от Ципрас, ще увеличат значително фискалната дупка. В същото време ще са необходими и много разяснения по други аспекти от направените предложения, заяви неназован европейски официален представител.

Други двама европейски служител посочват, че предложенията на Ципрас представляват отслабване на мерките, които са били обсъждани в края на миналата седмица и няма да бъдат приети добре от трите институции, включващи ЕК, ЕЦБ и МВФ.

В същото време високопоставен гръцки правителствен служител заяви, че правителството не планира да изпрати допълнителни предложения с повече отстъпки.

Немският финансов министър Волфганг Шойбле от своя страна заяви, че писмото на Ципрас е дошло прекалено късно, като според него то не носи никаква по-голяма яснота и на този етап не е основа за сериозни преговори. Шойбле смята, че нови разговори преди гръцкия референдум в неделя са безсмислени.

Всякакви преговори за нова спасителна програма ще трябва да започнат от нулата с поставяне на различни условия, заяви той на пресконференция в Берлин.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.