Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гърция не плати - ами сега
1 Юли 2015
Пропуснатото плащане от 1,5 млрд. евро подчерта провала на продължаващите почти пет месеца дебати между премиера Алексис Ципрас и кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ

Гърция затъва все по-дълбоко в икономическата си криза като до края на вчерашния ден тя не успя да плати поредната си вноска към Международния валутен фонд. В същото време страната очаква решението на европейските финансови министри, които трябва да обсъдят нейното предложение за нова финансова помощ – пореден опит да се избегне излизането на страната от еврозоната.

Пропуснатото плащане от 1,5 млрд. евро подчерта провала на продължаващите почти пет месеца дебати между гръцкото ляво правителство на премиера Алексис Ципрас и кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Атина стана първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към МВФ и вече не разполага с достъп до финансовите ресурси на институцията, която от своя страна би се сблъскала с най-големия фалит в историята си.


Въпреки негативното развитие, надеждата все още остава, тъй като днес разговорите между кредиторите и Атина трябва да продължат, след като страната поиска нов двугодишен спасителен план – трети в рамките на пет години.

Часове преди изтичането в 01.00 часа тази нощ на втория помощен пакет правителството на Алексис Ципрас изпрати ново предложение. В него премиерът иска над 29 млрд. евро, с които страната да си плати дълговете до 2017 г., включително.

Гръцки официални лица дадоха знак, че дори биха били готови да отменят насрочения за тази неделя референдум, при условие, че днешните разговори в Брюксел завършат със споразумение по новото искане на страната.

Ройтерс съобщи, че финансовият министър Янис Варуфакис не изключва възможността правителството на премиера Алексис Ципрас да отмени референдума, ако проговорите за дълга на страната бъдат възобновени. Според местните медии и вицепремиерът Янис Драгасакис е предложил на Ципрас да приеме предложението на международните институции.

Днес ще има нова среща от 11.30 часа на еврогрупата.

Без международна помощ Гърция навлезе във фаза на несигурност, предизвиквайки още повече опасенията, че може да излезе от еврозоната. Неяснотата изкара на улиците и десетки хиляди гърци, които проведоха демонстрации с две различни искания в рамките на 24 часа на централния атински площад "Синтагма". Част от тях защитиха провеждането на референдум и отхвърлиха допълнителните мерки за икономи, а друга част – поискаха правителството да се съгласи с условията на кредиторите си, за да получи финансова помощ. /БГНЕС и АФП


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.