Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ципрас призовава гърците да гласуват с "не" на референдума
30 Юни 2015
Днес Атина няма да извърши плащане към Международния валутен фонд

Изтича срокът на спасителната програма за Гърция. Днес Атина трябва да плати и един милиард и шестстотин милиона евро задължения към Международния валутен фонд. Премиерът на страната Алексис Ципрас  даде да се разбере, че страната му днес няма да извърши плащане към фонда.

В обширно интервю по гръцката държавна телевизия Ципрас заяви, че ако на предстоящия на 5 юли референдум гърците изберат да продължат да се придържат към икономиите, предписани от кредиторите, той ще уважи това тяхно решение. Ципрас обаче призовава народа да гласува с "не" в неделя:

Колкото е по-голямо участието на избирателите и повече хора гласуват с "не", толкова е по-голяма възможността за реален рестарт на преговорите, така че - да поемем курс към съживяване, каза Ципрас.

Според него отрицателният вот ще направи Атина по-силна в Брюксел:

Целта ни е референдумът да бъде последван от преговори, за които ще бъдем по-добре подготвени, изтъкна премиерът и  преупреди Европа да прецени последиците от евентуалното излизане на страната от еврозоната:

Не мисля, че искат да ни изхвърлят от валутния съюз и няма да го направят, защото цената ще бъде твърде висока.

Алексис Ципрас намекна, че страната му няма да плати сумата от милиард и шестстотин милиона евро на Международния валутен фонд, като обясни, че гръцките банки се задушават.

Въпреки слуховете снощи за разменени и отхвърлени поредни предложения между Брюксел и Атина, до този момент няма официално потвърдени никакви разговори между представители на европейските институции днес и гръцки политици.

Отказът на премиера Алексис Ципрас да приеме условията на кредиторите за бюджетни икономии, накара еврогрупата да откаже миналата събота по-нататъшна отсрочка по спасителната програма на Гърция и така я остави без пари до днешния ден, в който тя трябва да плати над милиард и половина евро на МВФ до 18 часа Вашингтонско време или полунощ централноевропейско време.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че няма ново предложение за Ципрас, освен вече направеното. В програмата на другия председател – на Европейския съвет – Доналд Туск също нищо не е записано. След срещата с китайския премиер снощи, Туск заяви, че шансовете за решение ще намалеят, ако в неделя на референдума гърците отхвърлят пакета от реформи:

Ако някой твърди, че правителството ще има по-силни преговорни позиции при отказ на референдума, това не е истина. Опасявам се, че при подобен резултат ще има дори още по-малко възможности за преговори.

Ако Атина не плати на фонда днес, следващата важна стъпка е във Франкфурт в сряда - заседанието на управителния съвет на ЕЦБ, която все още поддържа жизнеспособността на гръцките банки.

Вече е възможно Гърция в крайна сметка да излезе от еврозоната, въпреки че Европейската централна банка не иска това, заяви Беноа Кьоре от Изпълнителния съвет на ЕЦБ, съобщи Ройтерс.

Това е най-директното досега признание от висш служител на ЕЦБ, че е възможно Атина да напусне еврозоната, след като прекъсна преговорите за споразумение "помощ срещу реформи" и свика референдум на 5 юли.

Кьоре каза, че ако гърците гласуват с "да", няма съмнение, че властите в еврозоната ще намерят начини да изпълнят ангажиментите към Гърция. Ако обаче надделее отрицателният вот, би било много трудно да се поднови политическият диалог, заяви той в интервю за френския вестник "Лез еко".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.