Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жан-Клод Юнкер: Вратата е отворена, но времето изтича
29 Юни 2015
Юнкер подчерта, че няма какво повече да предложи на гръцките управляващи, за да се съгласят на спасителен кредит

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер заяви, че вратата за подновяване на преговорите с Гърция още е отворена и че времето за постигане на споразумение изтича. Юнкер подчерта, че няма какво повече да предложи на гръцките управляващи, за да се съгласят на спасителен кредит. Той заяви, че е направил всичко възможно и предложенията на кредиторите са били социално справедливи:

До последната минута, преди гръцките власти да затръшнат вратата, всички елементи за цялостна сделка бяха на масата. Затова, противно на съобщенията в пресата, не ми се налага да правя нови предложения днес.

На 33-минутна пресконференция по гръцката дългова криза в Брюксел Юнкер призова гърците да гласуват с „да“ на референдума в неделя, защото той е подкрепа за оставане в Европейския съюз:
 
Бих искал да кажа на гърците, които обичам много, че не е нужно да се самоубиваш, само защото те е страх от смъртта. Никога няма да оставя гръцкия народ да потъне. Искам от него да гласува с "да", независимо от въпроса, който ще им се постави. Възможно е той да се смени следващите дни. Но ако гърците гласуват с "да" - посланието към останалите страни-членки ще бъде че Гърция иска да остане в еврозоната и Европейския съюз.

Юнкер изрази още надежда, че членовете на еврозоната ще останат 19 и заяви, че подкрепата на гръцкия народ ще изпрати послание към света, че Гърция иска да запази европейското си членство.

Гръцкият народ е много близък до сърцето ми. /.../ За мен излизането на Гърция от еврозоната никога не е бил и никога няма да бъде вариант. Но винаги съм казвал на моите гръцки приятели, че когато казвам, че излизането на Гърция от еврозоната не е вариант, това не означава, че като крайна цел на процеса ще предложа краен отговор и решение, което е срещу всички останали.

Юнкер заяви, че Европа може да просъществува единствено при наличието на диалог и че най-важният въпрос е да се постигне споразумение.

Европа може да функционира само ако успеем да се справяме с нашите различия чрез диалог - чист, почтителен диалог - и да организираме своите индивидуални действия в името на доброто на всички.

Жан-Клод Юнкер завърши изказването си с няколко думи на гръцки. След изявлението председателят на ЕК отиде на среща с председателите на групи в Европейския парламент, където отново кризисно ще се обсъжда ситуацията в Гърция.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.