Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гърция - 2 дни до фалита
28 Юни 2015
На 30 юни в 18 ч. изтича срокът за изплащането на кредиторите на 1,5 млрд. евро

Гърция продължава да е на крачка от фалита, след като на 30 юни в 18 ч. изтича срокът за изплащането на кредиторите на 1,5 млрд. евро. Почивните дни преминаха в извънредни срещи и събрания на еврогрупата, МВФ, ЕЦБ по въпроса за дълга на Гърция.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обяви, че тази вечер ще се проведе извънредно съвещание по въпроса за дълга на страната. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък ще даде пресконференция за положението с Гърция в понеделник, 29 юни.

Днес ЕЦБ свика спешно съвещание, след като гръцкият парламент одобри провеждането на референдум за предложенията на кредиторите на 5 юли. Късно през нощта в Атина "за" гласуваха 178 от 300 депутати, 120 бяха против.

Европейската централна банка обяви, че запазва на сегашното ниво спешните заеми, отпускани на гръцките банки, оставяйки фактически отворена вратата за политическо решение в последния момент, за да бъде избегнат хаосът в гръцката икономика. "Предвид сегашните обстоятелства управителният съвет реши да запази тавана на снабдяването със спешни ликвидности на гръцките банки на равнището, за което бе решено в петък", се посочва в комюнике. Съветът обаче е готов да преразгледа решението си всеки момент, се добавя в комюникето.

В Атина днес спешно се събра Гръцкият съвет за системна стабилност - орган създаден да реагира на ситуации на финансова криза. Съветът постоянно анализира и проследява развитието на ситуацията във финансовия сектор. Той е съставен от министъра на финансите, заместник-министъра на финансите, от управителя на Гръцката банка и директора на Гръцката комисия за пазарите.

В една трета от банкоматите в Гърция запасите от евро са свършили. В 35% от терминалите вече не може да се теглят пари. Банките са обещали обаче да попълнят резервите им. Само за един ден от гръцките банки са били изтеглени близо 600 милиона евро.

Правителството на Гърция обмисля да затвори банките в понеделник и да наложи контрол над достъпа и движението на капитали. Това каза днес финансовият министър Янис Варуфакис. Снощи пък заяви, че страната му продължава да се бори за постигане на споразумение с кредиторите до крайния срок – вторник, 30 юни, когато приключва втората спасителна програма за Гърция. Това е и датата, на която страната трябва да изплати 1,5 милиарда евро на МВФ. Невъзможно е плащането да се извърши без кредиторите да отпуснат средства.

Според Варуфакис ЕЦБ трябва да действа и да плати директно на МВФ 1,5-те милиарда евро. ЕЦБ ни дължи 1,9 милиарда евро. Нека ги даде на МВФ. Днес той се осланя на германския канцлер Ангела Меркел, тъй като тя според него държи ключа за излизане от кризата. Гърците и по-специално Варуфакис често отпращат топката към Ангела Меркел като ръководител на най-силната европейска икономика. Но макар да се стреми да избегне криза в еврозоната, тя трябва също да държи сметка за германските избиратели. А те са все по-отрицателно настроени към Гърция, която вече получи повече от 200 милиарда евро гарантирани заеми от партньорите си от ЕС и МВФ.

След като гръцкият парламент одобри да се проведе референдум, изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди, че насроченият за 5 юли в Гърция референдум за отношението към исканията на международните кредитори, няма да има юридическа сила. "Говорейки от правна гледна точка, на референдума ще става въпрос за предложения и мерки, които вече няма да са в сила", каза тя пред Би Би Си. Лагард обясни, че всенародното допитване ще се проведе след като изтече крайният срок за погасяване на кредита, който е 30 юни. Тя изключи възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита към МВФ.

Европейският съюз ще направи всичко, което е по силите му, за предотвратяване на риска от финансови сътресения, след като кредиторите на Гърция отказаха да продължат програмата за кредитиране, посочи в Брюксел германският министър на финансите Волфганг Шойбле. "Ние сме решени да направим всичко възможно, за да предотвратим "опасността от зараза " в Еврозоната", каза членът на германското правителство, след като финансовите министри от Еврозоната се събраха на спешни разговори в Брюксел, без гръцкия си партньор. Шойбле посочи, че за момента Гърция остава член на Еврозоната. Според него, при сегашните условия "не може и да става въпрос за продължаване на програмата за помощ на Гърция".

Министър-председателят на Франция Мануел Валс пък предупреди, че има реален риск Гърция да излезе от еврозоната, ако на обявения от Атина референдум направеното от кредиторите предложение за споразумение бъде отхвърлено. Валс настоятелно прикани гръцкото правителство да се върне на масата за преговори. Решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да свика референдум е избор на гръцкото правителство, който по думите му не може да се критикува. Но ако отговорът е отрицателен, има реална опасност страната да излезе от еврозоната, посочи Валс. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.