Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Терористични атаки във Франция, Тунис и Кувейт
26 Юни 2015
Загинали са поне 40 човека. За момента няма данни сред жертвите да има български граждани

Броят на загиналите при терористичните нападения в Тунис нарасна до 27 души, сред тях има и чужденци, съобщава Франс прес. За момента няма данни сред жертвите да има български граждани, заяви за говорителят на външно министерство Бетина Жотева.

Въоръжени лица откриха стрелба в прочутия тунизийски курорт Сус, който се посещава от много чужденци. Говорителят на вътрешното министерство на Тунис Мохамед Али Аруи съобщи, че нападателят е убит от силите за сигурност. Той окачестви трагедията като "терористично нападение". Мотивите на нападателя все още се изясняват.

Първоначално световните агенции съобщиха за нападение в два отделни хотела, но по всяка вероятност става въпрос за различни сгради на един и същи хотелски комплекс.

Нападение във Франция

Освен в Тунис днес имаше терористично нападение и в Източна Франция, където мъж с ислямистко знаме нахлу в газов завод и активира няколко експлозива. При нападението загина един човек и още няколко са ранени.

Инцидентът принуди френският президент Франсоа Оланд да напусне спешно срещата на върха на ЕС, която се провежда в Брюксел, и да се прибере в родината си. Стопанинът на Елисейския дворец заяви, че случилото се е "терористична атака". Нападателят вече е идентифициран. В нападението е участвал и втори човек, който все още не е задържан.

Кувейт

Малко след кървавите терористични нападения във Франция и Тунис, стана ясно, че Ислямска държава е извършила атентат срещу шиитска джамия в Кувейт, при който загинаха 13 души, а други 25 са приети в болница. Атаката е била извършена заради това, че джамията разпространява шиитски учения между сунити. Малката страна в Персийския залив е изключително спокойна. Около 40% от нейното население са шиити, но те не са доминиращи в управлението на Кувейт. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.