Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гръцкият финансов министър: Гърция е твърдо решена да остане в еврозоната
26 Юни 2015
Атина обаче няма да приеме решение на дълговата си криза, което смята за неосъществимо, подчерта Варуфакис

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че страната му е направила всичко по силите си да изпълни "странните искания" на кредиторите и е твърдо решена да остане в еврозоната. Но Атина няма да приеме решение на дълговата си криза, което смята за неосъществимо, подчерта Варуфакис в интервю за ирландското радио.

В същото време Международният валутен фонд (МВФ) изрази увереност, че Атина ще плати дълга си към организацията до края на месеца. Говорителят Джери Райс също опроверга информациите, че именно фондът играе "лошото ченге" в преговорите:

Очакваме плащането да бъде направено на 30-и юни и гръцките власти заявиха това публично. Институциите, трите институции - Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ, имат обща позиция и са на едно и също мнение по въпроса.

Дискусията на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) по проблема с Атина завърши с отлагане на решението за извънредното заседание на Еврогрупата утре. Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел обявиха, че то ще бъде решаващо за съдбата на Атина:

Времето изтича. Всички в Европейския съвет се съгласиха, че трябва да се направи всичко възможно, за да се стигне до решение в събота. Затова и срещата е от решаващо значение.

Гърция получи два спасителни заема на обща стойност 240 милиарда евро от 2010 година досега. Ако няма споразумение през уикенда да се размрази останалата помощ, страната е изправена пред фалит. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.