Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Решават окончателно за Гърция в събота
26 Юни 2015
Предстоящата в събота среща на финансовите министри от еврозоната за Гърция ще бъде решаващата последна инстанция за съдбата на Гърция

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд отсъдиха в петък сутринта, че предстоящата в събота среща на финансовите министри от еврозоната за Гърция ще бъде решаващата последна инстанция за съдбата на Гърция, съобщава АФП.

"Ние се съгласихме, че трябва да продължим да работим (за решение) между Гърция и институциите, и че (събирането на) еврогрупата в събота ще е от решаващо значение, защото времето притиска", каза канцлерката след десет часа дискусии с партньорите си от ЕС, събрани на среща на върха в Брюксел. Два от тях бяха посветени на гръцката тема, според информация на европейски източници.

"Смятам, че тази среща в събота е от критично значение, защото сме на крайната дата", заяви от своя страна Оланд.

"Всички подкрепиха идеята, че трябва да бъде направено всичко, за да се намери решение в събота", добави Меркел, след като няколко кръга от дискусиите в сряда и четвъртък завършиха неуспешно. Залогът е споразумение между Атина и нейните кредитори (ЕЦБ, МВФ, Европейската комисия) за обещанията за реформи и бюджетни съкращения в Гърция, които да отворят пътя за деблокиране на пари за гръцкото правителство, чиято хазна е празна.

И италианският премиер Матео Ренци мисли, че "последният ден ще бъде събота," и каза, че е "уверен, че може да се постигне споразумение". Оптимизъм изрази и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Меркел настоя, че въпреки прякото участие на европейските лидери, и на първо място тя, министерският форум на финансовите министри от еврозоната е последната инстанция за вземане на решения в тази област.

"Ние не можем да се намесим в техническите дискусии", каза канцлерката, "държавните и правителствените глави могат само да подчертаят политическата воля за постигане на решение, и това желание беше много ясно изразено днес".

Обратно на това гръцкият премиер Алексис Ципрас би искал изходът за страната му да бъде решен директно на най-високото равнище.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.