Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Министрите на финансите от еврозоната решават за Гърция
24 Юни 2015
11 страници план за реформи трябва да убедят Еврозоната да отпусне 7,2 милиарда евро заем на Атина

Министрите на финансите от еврозоната се очаква днес да решат дали Гърция да получи спасителни милиарди и да избегне банкрута в края на месеца. Очакванията преди срещата са за нова отсрочка за изпълнение на обещаните реформи.

Преговарящите групи от Гърция и страните-кредитори на експертно ниво не са спирали работа в Брюксел откакто в понеделник правителството на Алексис Ципрас представи 11 страници план за реформи. Те трябва да убедят Еврозоната да отпусне 7,2 милиарда евро заем на Атина, с който тя да плати падеж по други заеми.

В 8 часа тази вечер финансовите министри ще направят 3-ти пореден опит в рамките на 1 седмица да постигнат сделка, която досега крайно лявата партия СИРИЗА отказваше заради исканото орязване на социални разходи. По непотвърдена информация се очаква още днес тук да кацне и самият гръцки премиер за разговори с Марио Драги, Кристин Лагард и Жан-Клод Юнкер, ръководителите на ЕЦБ, МВФ и ЕК, които държат ключа към спасяването на Гърция от фалит.

Обещанията на левите гръцки управляващи за вдигане на пенсионната възраст, ускоряване на приватизацията и поголовно вдигане на ДДС и данъците за бизнеса предизвикаха оптимизъм на пазарите, че споразумението е близо. Преговарящи от МВФ и от Германия обаче все още изразяват съмнение, че дори да бъдат успешно приложени, така посочените мерки ще попречат на растежа  на гръцката икономика, която пак няма да може да си плаща заемите.

Ако тази вечер се постигне компромис на ниво финансови министри, парите за Атина трябва да бъдат одобрени в четвъртък сутринта от лидерите на Еврозоната. Те идват в белгийската столица за редовното заседание на високо равнище на съюза.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.