Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
EК: Страните-членки да приемат 40 хиляди бежанци от Гърция и Италия
27 Май 2015
Схемата предвижда България да приеме 788 имигранти, намиращи се в момента главно в Гърция и Италия

Европейската комисия представи плана си за разпределение на бежанците между страните-членки на Европейския съюз. Схемата предвижда България да приеме 788 имигранти, намиращи се в момента  главно в Гърция и Италия. За всеки приет по тази схема имигрант съюза осигурява 6 хиляди евро на страната домакин.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че през следващите две години 40 хил. бежанци, които са успели да достигнат до Гърция и Италия, ще бъдат разпределени между останалите страни членки. Той подчерта, че става дума за механизъм, заложен в общия европейски договор и ЕК никога не е използвала думата "квоти":

Не предлагаме да бъдат определяни квоти. Не харесваме тази дума и никога не сме я използвали. Става дума за солидарност, но всяка страна-членка сама ще решава на колко души може да даде статут на бежанци.

Еврокомисар Аврамопулос подчерта, че ако се наложи, механизмът ще бъде приложен и за други държави, но по думите му в момента Гърция и Италия понасят най-големия товар от имигрантите през Средиземно море. Вчера генералният директор на Международната организация по миграция Уилям Суинг призова Европейския съюз да приеме много повече хора. Над 80 000 мигранти са стигнали до европейските брегове от началото на годината.

Идеята за преразпределяне на имигрантите предизвика възражения от много държави като Франция, Испания, Унгария, Прибалтийските републики, а Великобритания заяви, че изобщо няма да приеме бежанци. За влизане на плана в сила е нужно съгласието на 18 от 28-те страни-членки.

Междувременно италиански съд постанови доживотна присъда за трафикант на мигранти от Тунис. Това е първото по рода си съдебно решение, предаде ДПА. Друг трафикант - от Мароко, е получил десет години затвор. Двамата са признати за виновни за корабокрушение от май миналата година край остров Лампедуза, при което загинаха 17 бежанци.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.