Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ислямска държава е превзела и последния граничен пункт между Сирия и Ирак
22 Май 2015
Така Сирия вече не контролира границата си с Ирак и екстремистите могат безпрепятствено да предислоцират бойците си

Терористичната организация "Ислямска държава" е превзела и последния граничен пункт между Сирия и Ирак, който беше контролиран от сирийския режим, предаде Ройтерс, позовавайки се на Сирийската обсерватория за човешки права.

Пунктът се намира в сирийската провинция Хомс, където "Ислямска държава" превзе от правителствените сили античния град Палмира. Както сирийските, така и иракските сили са се оттеглили от пункта.

Така Сирия вече не контролира границата си с Ирак и екстремистите могат безпрепятствено да предислоцират бойците си.

Руски агенции съобщават, че след като е превзела Палмира, "Ислямска държава" е екзекутирала 17 души, обвинени в сътрудничество с правителството на Сирия.  В града са започнали масови екзекуции, предадоха агенциите. От затвора на Палмира са освободени затворници, които започнаха да празнуват по улиците и да безчинстват.

Силите на "Ислямска държава" са превзели и ключова рафинерия в района на Хомс и петролно поле. Все още няма информация за разрушени археологически паметници и древна архитектура в града, който е на 2000 години.

Сирийските войници, които бяха обсадени от бойци от свързаната с "Ал Кайда" джихадистка групировка "Фронт Ан Нусра" в болница в сирийския град Джиср ал Шугур, провинция Идлиб, са били освободени с военна операция. Това съобщи сирийската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс и Франс прес. 150 сирийски войници и семействата им прекараха в болницата под обсада близо месец. По-рано фронтът "Ан Нусра" и ислямистките бунтовници заявиха, че вече контролират напълно болницата в Джиср ал Шугур.

Френският президент Франсоа Оланд призова за нов международен опит за договаряне на мир в Сирия, след като бойците на "Ислямска държава" превзеха всички гранични пунктове по границата със Сирия и Ирак и Палмира. Според Оланд напредъка на джихадистите показва, че силите на режима на Башар Асад са сериозно отслабени.

Отново призоваваме за подготвянето на още една Женева, каза Оланд в кулоарите на срещата на ЕС за Източно партньорство в Рига.

Френският президент добави, че Русия и Съединените щати също трябва да участват в процеса на политическо урегулиране на конфликта.

Междувременно армията на САЩ за първи път призна за цивилни жертви в резултат на въздушната кампания срещу джихадистите в Сирия и Ирак. Пентагонът съобщи, че две деца вероятно са били убити при американски въздушен удар в Сирия през ноември.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.