Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Среща на върха в Македония за решаване на кризата
18 Май 2015
Днес управляващите организират контрамитинг

В Македония днес ще се проведе среща на лидерите на параламентарните сили в страната. Те ще се опитат да намерят решение на политическата криза.

Тази вечер управляващата ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски организира митинг, след снощната демонстрация на опозицията с искане за оставка на правителството. Груевски вече каза, че няма да се оттегли, за да бъде съставено преходно правителство.

Македония навлиза в много ключова седмица от политическото си развитие, категорични са повечето анализатори и политици в югозападната ни съседка. Македония е в дълбока политическа криза в момента, е общата оценка на наблюдателите.

Днес се очаква да се проведе освен лидерската среща на парламентарно представените сили в Собранието, на която се възлага твърде много, също така и митингът на управляващата в Македония ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски. Според Владимир Лазаревик от движението "Има бъдеще" след митинга на опозицията вчера е дошло време Груевски да си подаде оставката и да даде възможност на Македония да върви по пътя на евроинтеграцията:

След всички записи, които чуха гражданите на Македония, повече от ясно е, че Груевски няма бъдеще нито като политик, нито като премиер. Кариерата му е приключена. Очаквам Груевски да подаде оставка преди месец юни, и смятам, че кариерата му като политик е завършена.


Според проф. Йове Кекеновски, който е бивш член на ВМРО-ДПМНЕ, ако членовете на организацията имаха възможност сами да избират дали да отидат на митинга в подкрепа на премиера Груевски, то едва ли повече от 10 процента на формацията биха отишли на митинга:

Доколкото познавам нещата, той няма да има и десет процента от това, което очаква да получи от членската маса на организацията, ако членовете на ВМРО-ДПМНЕ можеха сами да решават.


Никола Груевски вече създаде проблеми на Република Македония. Както аз, така и обикновените граждани и представители, желаем той да слезе от властта и да си отиде.

Обстановката в Македония ще бъде обсъдена и на сесията на Европейския парламент в Страсбург тази седмица. В сряда евродепутатите ще дискутират политическата криза в Македония, която се изостри след убийствата на 14 етнически албанци и 8 полицаи в Куманово на 9-и май. В разискването ще участва върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Също в сряда, евродепутатите ще разгледат предложената от Европейската комисия програма за въвеждане на квоти за разселване на имигрантите.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.