Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
8 полицаи са загинали при акцията в Куманово
10 Май 2015
Македонският президент свиква Съвета за сигурност
Осем полицаи са загинали в хода на операцията на македонските сили за сигурност в Куманово. Това бе потвърдено официално на пресконференция в македонското министерство на вътрешните работи. Първоначално се съобщаваше за петима загинали, по-късно един от ранените служители на реда също почина в болница, а днес медиите съобщиха за още две жертви сред силите на реда. 

Според говорителя на министерството Иво Котевски, при сраженията  са ранени 37 служители на реда, но няма информация за пострадали цивилни граждани. Той съобщи, че са били елиминирани 14 терористи:
Полицейската акция в Куманово завърши, терористичната група е напълно разбита, неутрализирана и елиминирана.

Групата наброявала над 40 души, тя е била замесена в поредица от нападения в продължение на години. Става въпрос за една от най-известните терористични групи. Организаторите са петима, всички са граждани на Косово и са свързвани с формиране на многобройни терористични и екстремистки групи в района, т.е. фигурират като създатели на паравоенни  структури. Трима от тях най-вероятно са се предали на полицията. Намерено е много оръжие, който ще бъде предадено за по-нататъшен анализ.

Македонският министър-председател Никола Груевски даде следобед извънредна пресконференция, като заяви:
Вчера и днес Македония преживя много тежки дни, а лично за мен това бяха двата най-тежки дни. Терористична група от над 40 добре въоръжени лица влезе нелегално в Македония с намерение да извърши големи терористични нападения в държавни и граждански обекти, в полицейски управления, магазини и на спортни прояви. 

По-рано македонският министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска заяви, че целта на терористичната група е била да извърши нападения над „стратегическите държавни институции“. 

Правителството на Република Македония обяви двудневен траур в памет на загиналите полицаи. Македонският президент Георге Иванов свика извънредно заседание на Съвета за сигурност, на което ще присъстват държавният глава, председателят на парламента Трайко Веляновски, премиерът Никола Груевски, както и министрите на отбраната, на вътрешните работи и на външните работи – Зоран Йолевски, Гордана Янкуловска и Никола Попоски. Поканени са също лидерът на опозицията Зоран Заев, както и ръководителите на двете албански партии Али Ахмети и Мендух Тачи. Заседанието трябва да започне в 18.00 ч. българско време.


Междувременно Освободителната народна армия - македонското крило на Армията за освобождение на Косово, пое отговорността за нападението в Куманово и групировката ГРИ заявяха в изявление на албански език, че започват създаване на Република Илирида и са поискали от "международния фактор" да накара македонските власти да приемат новата "република".   

България изрази загриженост по повод събитията в македонския град Куманово. В съобщение на министерството на външните работи се изказват съболезнования на семействата и близките на загиналите и ранените и се отправя призив към „всички политически фактори към отговорно поведение, в името на стабилността на Република Македония и региона“. 
Считаме, че статутът на Република Македония на страна - кандидат за членство в НАТО и ЕС изисква бързо, прозрачно и цялостно разследване и установяване на случилото се, както и предприемане на всички съответни мерки в духа на върховенството на закона, се казва в официалната позиция на София.  


С безпокойство реагираха също Словения и Албания.  Словенското министерство на външните работи изрази сериозна загриженост от ставащото в Куманово. Докладчикът за Македония в Европейския парламент Иво Вайгъл предупреди, че сблъсъците крият опасност за стабилността в целия регион. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан изрази дълбока загриженост от събитията в Македония:

Трябва да се избягва по-нататъшна ескалация, защото не е в интерес на стабилността на страната.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.