Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Консерваторите на Дейвид Камерън спечелиха пълно мнозинство в новия парламент
8 Май 2015
Сега ще сформирам консервативно правителство на мнозинството, коментира Камерън
Британската консервативна партия си осигури пълно мнозинство в новия парламент на страната с 327 депутатски места. Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че кралица Елизабет Втора му е връчила мандат за сформиране на правителство:

Сега ще сформирам консервативно правителство на мнозинството. Правителството, което оглавявах досега, свърши много важна работа, като постави основите за едно по-добро бъдеще и сега ние трябва да надградим на тях. Искрено вярвам, че страната ни е на прага на нещо специално. Можем да превърнем Великобритания в място, където хубавият живот е достъпен за всеки, готов да работи и да постъпва правилно.

Бившият и бъдещ британски премиер обеща да обедини нацията. В първата си реч след изборната нощ той обяви, че ще управлява от името на всички британци, а един от основните му приоритети ще бъде предоставянето на повече правомощия на институциите в Шотландия: 
Искам партията ми, и надявам се правителството, което бих оглавил, да си върнат мантията, която не трябваше да губим – мантията на една нация, едно Обединено кралство. Така ще управлявам, ако имам възможността да сформирам правителство.
Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд призна поражението си и подаде оставка като председател на партията, след като тя получи 230 места: 

Поемам пълна отговорност за резултата и загубата ни на изборите. Много съжалявам за всички колеги, които изгубиха местата си.

Лейбъристите пострадаха силно от категоричния успех на националистите в Шотландия. От едва шестима депутати досега, Шотландската национална партия вече ще разполага с цели 56 представители в Камарата на общините от общо 59-те депутатски места, отредени за Шотландия. Лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън обяви победата за историческа:
Тази вечер сме свидетели на историческа промяна в позицията на хората. Както казахме и по време на кампанията, депутатите от Шотландската национална партия ще бъдат избрани, за да направят гласа на шотландците чуваем. Точно това възнамеряваме да направим.

Бившият шотландски премиер Алекзандър Самън подчерта колко е показателен вотът:

Това е изключително силно изказване за позицията на шотландския народ. Шотландският лъв изрева тази сутрин и ревът му се чу из цялата страна!

Най-младият депутат в британския парламент от 350 години насам – 20-годишната студентка Майри Блак също е от Шотландската национална партия. Блак победи един от най-известните лейбъристи Дъглас Александър в района Пейсли:

Народът на Шотландия заговори и е време гласът му да бъде чут в Уестминстър. Обещах това на жителите на Пейсли и възнамерявам да изпълня обещанието си, каза Блак след победата си. 

Майри Блак е последна година студентка по политически и обществени науки. Тя е най-младият член на Камарата на общините от 1667 г., насам, когато 13-годишният Кристофър Монк е спечелил мандат. Блак е политически активист, чиято цел е да се бори с бедността и несправедливостта в обществото.

Лидерът на либерал-демократите и досегашен коалиционен партньор на премиера Камерън Ник Клег също подаде оставка, след като партията му спечели едва 8 места в сравнение с 57 през 2010 г. – резултат, окачествен от Клег като съкрушителен:

Очаквах тези избори да са особено трудни за либерал-демократите, но очевидно резултатите са значително по-съкрушителни и немилостиви от опасенията ми. За това, разбира се, трябва да поема отговорност и ще подам оставка като лидер на либерал-демократите.

От поста си се оттегли и лидерът на ЮКИП Найджъл Фарадж, който не успя да спечели нито един мандат:

Мисля, че ще видите една по-млада и енергична партия, която ще се бори не само да си върнем страната от Брюксел, да контролираме разумно имиграцията, но и да изградим по-справедливо общество, заяви Фарадж след оттеглянето си. Той обаче не изключи възможността да се кандидатира за председател на партия отново през септември.

Партията на зелените запазва единственото си място в парламента, след като тяхната представителка Керълайн Лукас побеждава в избирателния си район Брайтън.

Отсега е ясно, че при консервативен кабинет към 2017 година във Великобритания ще се състои референдум "за" или "против" оставането в Европейския съюз. Друго предизборно обещание на Камерън и хората му е да ограничат драстично нетната имиграция и да лишат имигрантите от Евросъюза от социални облаги за период от четири години след пристигането им на Острова.

Европейската комисия коментира победата на Камерън с думите, че основните принципи на ЕС не "подлежат на договаряне".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.