Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Британските консерватори близко до абсолютно мнозинство
8 Май 2015
Торите вероятно ще получат 316 депутати в 650-местния парламент, показва екзитпул
Британските консерватори може би ще имат резултат, близък до абсолютното мнозинство. Торите вероятно ще получат 316 депутати в 650-местния парламент, докато основният им съперник – лейбъристите - ще трябва да се задоволи с 239.

Като вълна в Уестминстърския дворец в Лондон ще влязат шотландските националисти, които отнесоха 58 от 59–те шотландски мандата на парламентарните избори.

Проучването сред пусналите бюлетина (екзитпол) е проведено сред 22 хиляди избиратели. Противоречиви предварителни оценки на социолозите даваха почти еднакви резултати за консерватори и лейбъристи.

Ако победата на консерваторите се потвърди, министър-председателят Дейвид Камерън ще може да разчита на втори мандат на Даунинг Стрийт 10. Ако мандатите не стигнат да управляват сами, съюзниците от коалицията (либералдемократи) изглежда ще могат да му осигурят недостигащите.

Шотландската национална партия става третата сила в британския парламент. При това дори лидерката им Никола Стържън призова за повишено внимание, учудвайки се в публикация в социалната мрежа "Туитър", че нейната партия може да спечели всички шотландски места, с изключение на едно. Според екзитпола, проведен от големи британската телевизия, Шотландската национална партия увеличава повече от 9 пъти броя на депутатите си от 2010 година. Националистите, които си осигуриха шест места на предишните избори през 2010 година, са на път напълно да изтласкат лейбъристите от Шотландия и да поставят единството на Обединеното кралство под въпрос, пише "Дейли Телеграф". Подкрепата за тази партия може да доведе и до нов референдум за независимост.

Либералдемократите обаче силно намаляват – до 10 - докато те бяха 56 в предишния състав. Антиевропейските популисти от Независима партия на Обединеното кралство (UKIP) ще запазят и двамата си депутати.

Ако резултатите от екзитпола са верни, то те са "великолепни" за консерваторите. Това каза кметът на Лондон и изявен представител на торите Борис Джонсън пред Би Би Си. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.