Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Масов протест в Молдова срещу изчезването на 1 милиард долара от местни банки
4 Май 2015
Централната банка на Молдова откри, че банките, които държат около 1/3 от активите в страна, са отпуснали кредити на обща стойност 1 милиард долара, като не е ясно какво се е случило с парите

Около 10 хиляди души протестираха в центъра на молдовската столица Кишинев срещу изчезването на един милиард долара от хазните на три банки в една от най-бедните страни в Европа.

В началото на април Централната банка на Молдова откри, че банките, които държат около една трета от активите в страна, са отпуснали кредити на обща стойност 1 милиард долара, или 15 процента от молдовския брутен вътрешен продукт. Онези, за които били предназначени кредитите, не са известни и не е ясно какво се е случило с парите. Според доклад на парламентарна комисия, откъси от който изтекоха в пресата, част от средстеата са били прехвърлени в четири руски банки.

Протестиращите, събрани по призив на опозиционното движение "Да", скандираха антикорупционни лозунги и призоваваха за оставката на главния прокурор, на съдии от Върховния съд и на няколко политици, които смятат за замесени в скандала.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.