Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Броят на загиналите в Непал прехвърли 3500 души
27 Април 2015
По-всяка вероятност над 2 милиона къщи в селата са разрушени

Броят на жертвите от опустошителното земетресение в Непал продължава да расте. Загиналите са над 3600, а ранените са най-малко 6500.  Според данни на правителството, много от населените места, разположени по склоновете на Хималаите, са унищожени.  За мащаба на разрушенията разказва и Олга Мъри от Непалската младежка фондация в Катманду:

По-всяка вероятност  над 2 милиона къщи в селата са разрушени, като най-вече това се отнася за най-уязвимите хора, които живеят в домове от камъни и пръст. Болниците са пълни. Хората спят отвън по земята, защото за тях няма място. Също така е много вероятно да има и много деца сираци и според мен това е най-ужасната трагедия, която тази страна е преживявала.

Според Детския фонд на ООН близо 1 милион деца в страната се нуждаят от помощ. В Непал вече работят спасителни екипи на Световната програма по прехраната, както и такива от Китай, Япония. Съединените щати и Австралия. Близо 100 хиляди непалски военни също участват в спасителните операции. Вода и палатки са раздавани на хората на 10 места в столицата.

Въпреки разрушенията, някои аптеки и магазини, успяха да отворят врати днес, а хлебарници са започнали да предлагат пресен хляб. Големи опашки от хора се образуваха и пред бензиностанциите. В района на земетресението все още няма електричество, интернет има само на някои места, а телефонните връзки работят с прекъсвания.

Независимо от трагедията пък десетки хора се изкачават по руините на разрушената туристическа забележителност на Катманду - кулата Дхарахара, за да си направят селфи.

Това е туризъм по време на земетесение. Не е правилно. Те са по-заинтересовани да се снимат, отколкото да разберат, че това е трагедия, казва студент, дошъл на мястото, за да помогне.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.