Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вторични трусове от над 6 по Рихтер в Непал
26 Април 2015
Над 2 350 са вече загиналите при вчерашното земетресение, ранените са повече от 4700 и цифрите продължават да растат
Десетки вторични трусове бяха регистрирани в Непал след вчерашното катастрофално земетресение. Днешният най-силен трус беше с магнитуд 6.9 по Рихтер. Според Ранди Болдуин - физик от Американския геологически изследователски център, тези вторични трусове ще продължат дълго:

Толкова големи земетресения като последното обикновено произвеждат вторични трусове по-продължително време. В района се разломява линия от приблизително 140 километра, а действителното изместване може да стане по протежение на разлом от около 3 метра. Това наистина беше много силно земетресение, обясни американският сеизмолог. 

Над 2 350 са загиналите при вчерашното земетресение в Непал, ранените са повече от 4700. Броят не жертвите и пострадалите най-вероятно ще се увеличи, защото властите нямат връзка с много райони, които са близо до епицентъра на труса. Изпълнителният директор на "Google" Ден Фрединбург е сред жертвите на земетресението в Непал.

Стотици хиляди сгради са изравнени със земята, включително вековни архитектурни паметници. Прекъснати комуникационни кабели оставиха голяма част от Непал откъсната от света. Милиони хора прекараха нощта на улицата, страхувайки се от вторични трусове. Болниците в Катманду не могат да се справят с жертвите и ранените. Лекари работят направо на улиците сред разрушенията. Правителството на Непал е поискало извънредна помощ от строителни компании за разчистването на отломките. 

Международният Червен кръст призова за координирана помощ за пострадалите от земетресението. Директорът на организацията за Тихоокеанския район на Азия Джаган Чапаган заяви, че проъдлжава откриването на жертви под развалините: 

Приоритет номер едно остават спасителните операции, все още много хора са затрупани само в Катманду, но има и райони, до които все още не сме успели да  достигнем. Хората се нуждаят от помощ и лекарства, заяви Чапаган. 

Недостатъчен се оказва капацитетът на болниците, които вече се затрудняват да оказват помощ на пострадалите. Възникват опасения от различни заболявания поради това, че в страха си от нови трусове, повечето хора прекарват нощта на открито при доста ниски температури. 

Трусът предизвика лавина в района на Еверест, като затрупа базовия лагер на алпинистите в най-активния сезон за изкачване на върха. 17 тела бяха извадени от снега, 61 са ранените. Няколко групи от български алпинисти в момента са в Хималаите, но по първоначална информация не са били близо до инцидента. Според посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали българи след разрушителното земетресение.

Алпинистът Карстен Педерсен съобщи, че в планината има още стотици хора:

Над 100 са блокираните някъде в планината, които не могат да се измъкнат, в същото време докато се надявахме нещата да тръгнат към подобрение, усетихме втория автършок и чухме как около нас тръгват лавини. 

Базовият лагер е разположен в долина, обграден отвсякъде от планини, което още повече застрашава живота на хората там заради новите лавини, каза още Карстен Педерсен.

В Непал има поне 300 хил. чуждестранни туристи, пристигнали за най-благоприятния сезон за изкачване в Хиламаите. Катерачите са разпръснати навсякъде и практически е невъзможно да се установи връзка с всички.

Земетресението беше усетено силно също в Индия, Китай и Бангладеш. 58 души са загиналите в Индия. Най-малко 17 са жертвите в Тибет. 

Индия започна да оказва спешна помощ на съседен Непал след силното земетресение. Индийският външен министър Субрамнян Джайшанкар беше сред първите, които обявиха, че страната предприема подобна операция: 

Пристигна първият от няколкото самолета, изпратени в Катманду, който доставя три тона помощи. С него пътуват и 40 души от  националните сили за реакция при бедствия със своето оборудване, за да участват в спасителните операции. 

Държави и организации са готови да помогнат на властите в Непал в спасителните дейности. ООН ще започне мащабна операция в помощ на страната, съобщи генералният секретар на организацията Бан Ки Мун. ЕС също е готов да окаже помощ на пострадалите, съобщи външнополитическата служба на Съюза. 

Помощ на място вече оказват спасителни екипи от Китай, Япония, САЩ и Австралия. Готовност да помогнат са изразили Норвегия и Италия. Австралия е отделила 5 милиона долара за целта. САЩ отпускат първоначална хуманитарна помощ на стойност 1 милион долара, включително и екип за издирване на оцелели сред руините.  

Пакистан изпраща в пострадалия от земетресението Непал четири самолета на военновъздушните сили, които ще доставят стоки от първа необходимост, мобилни кухни и медицински персонал. Дания предоставя на Непал финансова помощ в размер от 730 хиляди долара. Русия изпраща два самолета с руски спасители с опит в работата по ликвидиране на последствията от земетресения, включително в планински райони, а също така лекари и психолози.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.