Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Европейската комисия обвини Газпром в злоупотреба с доминиращи пазарни позиции
22 Април 2015
Осемте страни, в които господства компанията са от Централна и Източна Европа, сред които е и България

Европейската комисия (ЕК) официално обвини "Газпром" в злоупотреба с доминиращи пазарни позиции в осем страни от Централна и Източна Европа, сред които е и България. Разследването срещу руския газов гигант се води повече от две години. Обявените днес резултати от него са предварителни.

На "Газпром" е изпратено писмо с възраженията на Комисията, сега оттам трябва да реагират. Последващите действия на Брюксел ще зависят от тази реакция.

"Газпром" нарушава антитръстовите правила на Европейския съюз чрез цялостна стратегия за разделяне на централно и източноевропейските газови пазари, смята Еврокомисията и посочва основни нарушения. Първо – от "Газпром" налагат териториални ограничения като забрана за износ на закупения газ или условие той да се използва само на определена територия, което пречи на свободната търговия. Второ - в пет страни, сред които и България, се прилага несправедлива ценова политика, обвързваща цената на природния газ с тази на петрола, което облагодетелства компанията за сметка на клиентите й.

България и "Южен поток" бяха посочени от комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер като пример за третия тип злоупотреба с пазарни позиции.

”Газпром” използва доминиращата си позиция в доставките на газ, за да получи несвързани с тях ангажименти от клиентите си за изграждане и инвестиции в газова инфраструктура, каза Вестагер, като назова в този контекст и Полша и газопровода "Ямал".

България беше спомената и като едно от доказателствата, че отправеното днес официално обвинение към "Газпром" не е политическо.

Маргрете Вестагер припомни, че има подобни антитръстови разследвания в енергийния сектор и срещу страни - членки и цитира това срещу Българския енергиен холдинг.

По процедура сега "Газпром" разполага с 12 седмици за отговор на обвиненията на ЕК. От там увериха, че ще зачетат в пълна степен правото на защита на компанията, но не коментираха размера на евентуалната глоба, която според неофициални оценки може да е милиарди евро.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.