Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Е-боклукът достигна реордните 41,8 милиона тона
19 Април 2015
Близо 60% от цялото количество са електро-домакинските уреди или бяла техника като микровълновите фурни и пералните
Електрическите и електронните отпадъци или е-боклукът са достигнали през 2014 г. рекордните 41,8 милиона тона, показва изследване на Университета на ООН, цитирано от ББС. За сравнение през 2013 светът е генерирал 39,8 милиона тона е-боклуци. Близо 60% от цялото количество са електро-домакинските уреди или бяла техника като микровълновите фурни и пералните. Около 7% се падат на мобилните телефони, калкулаторите и преносимите компютри.

Като обем най-много е-отпадъци са произвели Съединените щати и Китай – 32% за двете страни, следвани от Япония, Германия и Индия. Регионът, който генерира най-малко електрически и електронни боклуци е Африка – 1,9 тона.

Едва по-малко от една шеста от тези отпадъци са били правилно рециклирани, подчертава УООН в изследването. А отпадъците съдържат ценни ресурси като желязо, мед и злато. Експертите очакват, че през 2018 г. е-боклукът ще достигне 50 милиона тона.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.