Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Русия няма да възражда империята, но няма да бъде и ничий васал
16 Април 2015
Война с Украйна е невъзможна, но Киев трябва да спазва Минските споразумения

Русия няма да възражда империята, но също така няма да бъде ничий васал. Война с Украйна е невъзможна, но Киев трябва да спазва Минските споразумения. Единственото решение на проблема е политическото.

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на "Пряката линия".

"Не възнамеряваме да възраждаме империята. Нямаме такива цели – въпреки че постоянно се опитват да ни обвинят в това", каза той. Путин припомни, че Русия положително си сътрудничи със страните от Евразийския икономически съюз. Той отбеляза, че подобни интеграционни процеси вървят в цял свят.

"Ние нямаме имперски амбиции. Но осигуряването на достоен живот, включително и на онези руснаци, които живеят днес в близките до нас страни от ОНД, ние можем да постигнем като развиваме сътрудничеството", каза руският президент.

Той смята, че войната с Украйна е невъзможна. "Изхождам от това, че подобно нещо е невъзможно", каза Путин, отговаряйки на въпрос на жител от граничния с Украйна руски град Гуково. "Живейте спокойно", каза стопанинът на Кремъл.

Той определи като "не много ефикасни" санкциите на Запада по отношение на Русия. "Да се оказва натиск върху Русия със санкции е безполезно и безсмислено, необходими са опити за намиране на компромис", категоричен е Путин.

За възстановяването на отношенията със Запада трябва уважително отношение към Русия. Русия никога няма да бъде васал. Това заяви президентът Владимир Путин по време на "Пряката линия".

"Що се отнася до условията, при които ние можем да нормализираме нашите отношения със Запада? Ние никога не сме ги разваляли. Винаги сме били за нормални отношения с всички страни, както на Изтока, така и на Запад. Най-главното условие за възстановяването на нормалните отношения – това е уважението към Русия и уважението към нейните интереси"

Путин добави, че многократно е говорил, че "големите супердържави, които претендират за изключителност и се смятат за единствени центрове на силата в света, не се нуждаят от съюзници, на тях са им нужни васали". Той уточни, че има предвид САЩ. "Русия не може да съществува в такава система", подчерта той и добави, че Русия винаги е била открита за сътрудничество.

Коментирайки ролята на САЩ в световните дела, Путин каза, че Вашингтон ще претърпи неуспех в опитите си да наложи своя модел на развитие по цял свят.

В същото време Москва няма да се обижда на Запада и няма да надува мускули. Няма да се самоизолираме, готови сме да си сътрудничим със Запада, въпреки позицията на редица страни, каза Путин. Той припомни, че през 90-те години Русия е водила политика на изпълнение на всичко, което Западът е искал от нея. Западът ръкопляскаше на Борис Елцин, но когато заявихме позицията си по бивша Югославия "веднага ни се нахвърлиха".

"Веднага след като заявихме своята позиция и интереси, срещнахме доста твърда реакция. Но това не означава, че трябва да се сърдим на някого, да надуваме мускули, да се изолираме", каза Путин.

Той настоява киевските власти да изпълняват изцяло Минските споразумения, съществува единствено политическо решение на проблема. "Ние имаме интерес от пълна нормализация на отношенията с Украйна и от своя страна ще направи всичко за това, но в дневния ред стои въпросът за Донбас. Очакваме от украинските власти да изпълняват всички ангажименти, поети в Минск", каза Путин.

Той отбеляза, че преди всичко е необходимо да се създадат работни групи в рамките на минския процес и да се започне работа в няколко направления. "Това са политическата реформа, икономиката, границата и т.н. Трябва да започнем да правим нещо на практика, а не да говорим... За съжаление в момента виждаме само продължение на опитите за натиск, а реално желание да се решат проблемите с политически средства отсъства... Други пътища, освен политическото решение на проблемите, не съществуват. До това разбиране трябва да узреят всички", заяви Путин.

Стопанинът на Кремъл подчерта, че Москва възприема Украйна като свободна и независима държава.

По време на "Пряката линия" той не се съгласи, че Русия е проспала откъсването на Украйна от собствената си сфера на влияние. "Никакво откъсване не е имало. Украйна е самостоятелна и независима държава и трябва да се отнасяме към това с уважение", каза Путин.

Държавният глава припомни, че в началото на 90-те години на миналия век "ние самите сме откъснали всичко това", когато е било взето решението за суверенитета на Русия. "Ние направихме стъпката – ние ги освободихме от себе си, ние направихме това сами, това беше наше решение. И след като сме го направили, тогава трябва да се отнасяме с уважение към тяхната независимост", заключи Путин.

Според него украинският народ има право на избор как да гради отношенията си с Русия.

Путин смята, че съдбата на Донбас трябва да се реши от неговите жители, а властите в Киев трябва да проявят мъдрост и гъвкавост.

"В крайна сметка правото да кажат с кой и как искат да живеят и при какви условия трябва да принадлежи на хората, които живеят на тези територии", смята стопанинът на Кремъл. Така той отговори на въпроса какъв трябва да бъде статута на Донбас. Путин добави, че решението на местните жители "в значителна степен ще зависи от гъвкавостта, политическата мъдрост на киевските власти".

В международните отношения руският президент Владимир Путин се ръководи от интересите на руската държава, а не от симпатиите и антипатиите.

"Ние не избираме партньорите си. В своята работа не трябва да се ръководим от симпатиите или антипатиите. Ние трябва да се ръководим от интересите на родината", каза Путин. Така той отговори на въпрос как е успял да преговаря с украинския лидер Петро Порошенко, който често променя своята позиция.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.