Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Европейската комисия "захапа" Гугъл
16 Април 2015
Според ЕК американската компания е злоупотребила със своето господстващо положение в Европейското икономическо пространство

Европейската комисия изпрати изложение на възраженията до "Гугъл", в което твърди, че американската компания е злоупотребила със своето господстващо положение в Европейското икономическо пространство на пазарите за услуги за търсене в интернет. При показването на резултатите "Гугъл" систематично предоставя несправедливо предимство на своята собствена услуга за сравнително пазаруване в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Това възпрепятства конкуренцията и вреди на потребителите.

Еврокомисарят по конкурентоспособността Маргрете Вестагер заяви в Брюксел:

Нашата предварителна оценка в изложението на възраженията е, че в общите резултати при търсене в интернет, "Гугъл" изкуствено дава предимство на своята собствена услуга за сравнително пазаруване и това представлява злоупотреба.

Вестагер допълни, че подходи справедливо при разглеждането на случая:

Ще разгледам въпроса за притесненията относно практиките на "Гугъл", които могат да бъдат разгледани от конкурентното право на ЕС, по справедлив и обективен начин въз основа на доказателствата и в съответствие с нашето законодателство. Целта е фундаментална и тя е заложена в ценностите ни в защита на потребителите и иновациите.

Еврокомисарят посочи още, че е дадено началото на официално антитръстово разследване срещу поведението на "Гугъл" по операционните системи "Андроид", приложенията и услугите, предназначени за мобилни устройства.

Смартфоните, таблетите и подобни устройства играят все по-важна роля в ежедневието на много хора и бих искала да направя необходимото пазарите в тази област да могат да се развиват без антиконкурентни ограничения, налагани от което и да е дружество.

Ако злоупотребата бъде доказана, "Гугъл" е заплашена да получи санкция от 6 милиарда щатски долара. Компанията разполага със срок от 10 седмици да отговори на изложението. Европейската комисия разследва практиките на "Гугъл" от 2010-а г., след като конкуренти като "Майкрософт" се оплакаха от доминиращата позиция на компанията на пазара на интернет търсенето.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.