Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гърция във фалит до края на месеца?
14 Април 2015
Ако Атина не постигне споразумение с кредиторите си до края на месеца, властите в Гърция могат да се окажат в "технически фалит" след 1-ви юни

Гърция опроверга вчерашна информация на "Файнешъл Таймс", че страната се готови за обявяване в неплатежоспособност (във фалит), ако Атина не постигне споразумение с кредиторите си до края на месеца и заяви, че преговорите вървят към "бързо" намиране на решение.

От 2010 година насам Атина е държана в състояние на платежоспособност благодарение на спасителна финансова програма на ЕС и МВФ за общо 240 млрд. евро, но от миналия август страната не е получила никакви свежи заеми. В последно време Гърция продължава все по-бързо да губи парична ликвидност и трябва да постигне споразумение с кредиторите си относно предложения от гръцките власти списък с реформи, преди да разчита на размразяване на останалите 7,2 млрд. евро от спасителната програма.

Позовавайки се на хора, запознати с въпроса, вчера "Файнешъл Таймс" съобщи, че Атина може да откаже предстоящи през май и юни поредни плащания към МВФ в размер на 2,5 млрд. евро, ако в скоро време не успее да постигне споразумение (дълг за 203 млн. евро с падеж на 1-ви май и за 770 млн. евро на 12-ти май, като през юни предстои ново погасяване на гръцко задължение към МВФ за 1,6 млрд. евро). През лятото (юли и август) предстои и покриване на дълг към ЕЦБ за цели 7 млрд. евро.

Според изданието властите в Гърция могат да се окажат в "технически фалит" след 1-ви юни, ако не успеят да покрият задължения към МВФ за 2,5 млрд. евро в началото на май, тъй като правилата на Фонда дават около 30 дена т.нар. "гратисен период" при неспособност за покриване на задължения в скрок.

Информацията обаче беше опровергана чрез изявление от канцеларията на гръцкия премиер Алексис Ципрас, цитирана от агенция Ройтерс, в което се посочва: Гърция не се готви за каквато и неплатежоспособност по дълга, като същото важи и за нейните кредитори. Преговорите протичат бързо и в посока към намиране на взаимноизгодно решение. Това, което изглежда измъчва непрекъснато мнозина, е, че гръцкото правителство е твърдо решено да сложи край на политиката на строги икономии.

Според "Файнешъл Таймс" евентуално изпадане на Гърция в неплатежоспособност в краткосрочен план почти сигурно ще доведе до прекратяване на спешната ликвидност на ЕЦБ за гръцкия финансов сектор, до закриването на гръцки банки, до налагане на контрол върху капитала и до по-всеобхватна икономическа нестабилност. Изданието предполага, че предупрежденията за възможно просрочване на задълженията могат да представляват тактика при воденето на преговорите и да имат за цел извличането на възможно най-леки условия от гръцките кредитори.

Запитан за информацията на "Файнешъл Таймс", високопоставен представител на ЕС в Брюксел заяви пред Ройтерс: Вярвам, че това отразява различните мнения в рамките на настоящото гръцко правителство, а не представлява съгласувана позиция и тактика при преговорите.

Миналия четвъртък на среща на заместник-министрите на финансите, известни като работната Еврогрупа, беше даден краен срок на Атина от шест работни дни, за да представи преработен план за икономически реформи, преди финансовите министри от еврозоната да се срещнат на 24-ти април, за да решат дали да размразят спешното финансиране, което би запазило Гърция в състояние на платежоспособност.

За пореден ще се докаже, че 24-ти април няма да бъде края на света, заявиха от канцеларията на Ципрас.

По-рано вчера заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви пред Ройтерс, че Гърция не се движи достатъчно бързо, за да разработи и осъществи структурни реформи и че страната разполага с ограничен период от време, за да се предотврати опасността от изчерпване на паричната ликвидност.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.