Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Форбс: Порошенко предложил на Путин да вземе Донбас
6 Април 2015
Порошенко ми каза директно: "Вземете Донбас", а аз му отговорих: "Ти полудя ли? Не ми е нужен Донбас"

Украинският президент Петро Порошенко е предложил на стопанина на Кремъл Владимир Путин да "включи Донбас" в състава на Русия, съобщава списание "Форбс". По време на преговорите във формата "Нормандска четворка", които се проведоха в беларуската столица Минск на 11 и 12 февруари, киевският лидер е направил това предложение на руския президент.

"Порошенко ми каза директно: "Вземете Донбас", а аз му отговорих: "Ти полудя ли? Не ми е нужен Донбас. Ако на вас не ви е нужен, обявете неговата независимост", е разказал Владимир Путин по време на среща с представители на Руския съюз на индустриалците и бизнесмените /РСПП/, която се е състояла на 19 март, съобщава "Форбс".

Порошенко, по думите на руския президент, е заявил, че украинските власти не могат да предприемат тази стъпка. "Тогава нека украинските власти да плащат пенсиите и социалните помощи на населението в Донбас и да възстановят банковата система", настоял е Путин.

Резултатът от преговорите на "Нормандската четворка" в Минск бе подписването на декларация от руския, украинския и френския президенти, към които се присъедини и германската канцлерка за мирно разрешаване на конфликта в Югоизточна Украйна. За нейното осъществяване участниците в тристранната контактна група /ОССЕ, Русия и Украйна/ и представители на проруските опълченци приеха комплекс от мерки. Сред тях са прекратяването на огъня, изтеглянето на тежката бойна техника от фронтовата линия, амнистия за опълченците и приемането от украинските власти на Закон за особения статут на Донецка и Луганска област.

Владимир Путин не вярва в спазването на минските споразумение от Украйна и очаква изостряне на конфликта. Според него властите в Киев не искат мирно решение, а искат да победят опълченците и да унищожат Донбас икономически, заяви източник, запознат с разговора на Путин с бизнеса. Стопанинът на Кремъл е посочил, че до момента не е приет Закон за амнистията на опълченците, а законът за особения статут на двете области с руско население е фикция и не дава никаква автономия на тези региони.

Европейските лидери виждат, че Украйна проваля минските споразумения, но изострянето на конфликта е изгодно за САЩ, които искат да разделят Русия и Европейския съюз, смята Путин. Той също така е предупредил бизнеса, че санкциите срещу Руската Федерация едва ли ще бъдат отменени в близките години. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.