Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кения скърби за 148-те жертви на терористичната атака в университета в град Гариса
4 Април 2015
Повечето от жертвите са студенти, но сред тях са и трима полицаи и трима войници
Кения скърби за 148-те жертви на терористичната атака на ал-Шабаб в четвъртък срещу университета в град Гариса, на фона на въпроса защо предупрежденията са били игнорирани. Кенийски вестници съобщиха, че е имало информация от разузнаването за предстоящо нападение срещу училище или университет. Местни жители се питат защо сигурността не е била затегната, а само двама охранители са били на работа в момента на нападението. 

Още четирима души са били открити живи на територията на университета, но двама от тях са заподозрени и са арестувани. Предполага се, че един от тях е танзанийски гражданин, който няма връзки с университета. 

Всички тела са изнесени от учебното заведение, съобщи кенйският вътрешен министър. Повечето от жертвите са студенти, но сред тях са и трима полицаи и трима войници. 

Полицията в съседна Уганда заяви, че е получила информация за планирането на подобна атака там.

Общо петима души са арестувани по подозрение, че са замесени в терористичното нападение. Това предаде Си Ен Ен, позовавайки се на вътрешния министър на страната. 

В четвъртък бойци на сомалийската групировка "Аш-Шабаб" завзеха общежитие на университета. Загинаха 148 души, още 79 бяха ранени. Силите за сигурност освободиха 587 студенти, взети за заложници. По данни на полицията, нападението е организирано от кенийския гражданин Мохамед Куно, който е бивш учител и директор на местно училище. За залавянето му е определена награда от 55 000 долара.

Междувременно говорител на американския президент обяви, че нападението в Гариса няма да промени плановете на Барак Обама да посети Кения тази година.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.