Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Десните с разгромиха левите във Франция
30 Март 2015
Коалицията на Саркози е спечелила в между 64 и 70 общини, а левите партии заедно са спечелили в между 27 и 37 общини
Във Франция в неделя се проведе втори тур на местните избори. Това гласуване се разглежда като подготовката за президентските избори през 2017 г., съобщава фокус. На тях Саркози се надява, че ще успее да си вземе обратно властта от лявото правителство на настоящия държавен глава Франсоа Оланд, което се опитва да се справи с предизвикателствата на слабия икономически ръст и високата безработица.
 
Предварителните резултати на социологическите агенции показват голяма победа на десните сили, значителен възход на крайнодесния „Национален фронт“ и голяма загуба за управляващите социалисти.

Управляващите социалисти са претърпели сериозен неуспех на втория тур, докато дясноцентристкият алианс на бившия президент Никола Саркози е постигнат значителна победа. Предварителните резултати показват, че коалицията на Саркози е спечелила в между 64 и 70 общини, а левите партии заедно са спечелили в между 27 и 37 общини, сочат данните на две социологически агенции. Френската крайнодясна партия „Национален фронт“ печели значителен брой места, но не е ясно дали е спечелила пълен контрол върху някой от департаментите на Франция. Партията на Марин льо Пен може да печели до два департамента, сочат прогнозните данни на две социологически агенции. Но заместник-председателят на партията заяви, че е „сигурен“, че партията няма да спечели контрол над нито един от департаментите в резултат на провелия се в неделя втори тур на местните избори. Докато все още се събират данните за резултатите от гласуването в цялата страна, заместник-председателят Флоран Филип казва, че „е сигурно“ че партията няма да спечели нито един департамент, въпреки спечелването на десети места в цялата страна.
 
В същото време премиерът на Франция Манюел Валс призна изборната загуба на управляващата Социалистическа партия.
 
„Днес десните спечелиха победа на местните избори, левите претърпяха явно поражение, защото бяха откъснати“, каза Валс в телевизионно обръщение.
 
От друга страна лидерът на най-голямата опозиционна партия в страната „Съюз за народно движение“ и бивш президент Никола Саркози заяви, че гражданите на Франция с гласовете си казаха „не“ на политиката на президента Франсоа Оланд.
 
„Със своето гласуване французите широко отхвърлиха политиката на Франсоа Оланд и неговото правителство“, каза Саркози. Той поздрави сподвижниците си с победата и подчерта, че „Съюз за народно движение“ „никога досега не е побеждавал в толкова много департаменти на страната“.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.