Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За десетилетие САЩ са убили над 2 милиона човека в Близкия изток
27 Март 2015
В хода на американската военна операция в Ирак са загинали около един милион души, което се равнява на около 5% от населението на страната

Над 2 млн души са загинали при операции на САЩ в Близкия изток през последните 12 години, сочи доклад на международната организация Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война (Physicians For Social Responsibilty), която през 1985 г. получи Нобелова награда за мир, предаде Фокус.

В хода на американската военна операция в Ирак са загинали около един милион души, което се равнява на около 5% от населението на страната. 220 000 души са загинали в Афганистан, а 80 000 в Пакистан. Организацията отбелязва, че в тези цифри не влиза броят на загиналите при съвместни операции на САЩ и техните съюзници в Йемен и в Сирия, с който възможният брой на жертвите ще надхвърли 2 милиона души.

В доклада се отбелязва, че около 3 млн. жители на Ирак, Афганистан и Пакистан са избягали родините си заради бомбардировките на Пентагона.

„Получените данни са надхвърлят приблизително 10 пъти официалната статистика и числата, с които оперират основните медии и експерти. САЩ водят стриктен отчет на жертвите сред своите военнослужещи, въвлечени във войната срещу тероризма, но не съществува никаква статистика за жертвите сред гражданското население. Това е умишлен пропуск“, се казва в доклада.

Данните на организацията се основават на резултати от различни изследвания, статистика на ООН, данни на правителствата и различни неправителствени организации.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.