Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Прокуратурата: Вторият пилот умишлено е разбил самолета
26 Март 2015
Смята се, че Андреас Любиц е активирал бутона за снижаване и очевидно е разбил нарочно самолета

Аудиозаписите от черната кутия на катастрофиралия в Алпите германски Ербъс А320 са показали, че единият от пилотите е останал заключен извън кабината по неизвестни засега причини, непосредствено преди падането на самолета. Информацията изтече в различни медии, след като снощи френската служба, разследваща катастрофата, отказа да даде подробности за записа. Продължава търсенето на втората черна кутия.

Днес главният прокурор на Марсилия Брис Робен потвърди на пресконференция, че от записа в черната кутия на катастрофиралия в Южна Франция самолет, става ясно, че единият пилот е напуснал пилотската кабина. Вторият пилот е поел самостоятелно управлението на самолета. В записа се чува, че той е бил жив и е дишал до момента на сблъсъка. Засега се предполага, че вторият пилот умишлено е отказал да отвори вратата на кабината. Смята се, че той е активирал бутона за снижаване и очевидно е разбил нарочно самолета:

Смятам, че той умишлено е отказал да отвори вратата и е натиснал бутона, за да свали самолета.

Първият пилот на катастрофиралия германски самолет е останал блокиран извън кабината. Според редица медии в началото на полета екипажът е разговарял спокойно, по-късно единият пилот е излязъл от кабината. Връщайки се, той чука все по-настоятелно на вратата, но не получава отговор до края на фаталния полет, когато зазвъняват аларми.

Разследващите от германска страна изключват категорично терористичен мотив за свалянето на самолета. Лична трагедия или психически проблеми най-вероятно са причина за самоубийството на втория пилот на машината на „Джърмануингс”.

28-годишният втори пилот на самолета Ербъс А320 е свалил най-вероятно съзнателно самолета, с който загинаха 150 души. Младият пилот Андреас Любиц е на работа в „Джърмануингс” от 2013 година. Той живеел в Дюселдорф с родителите си, но е родом от град Монтабаур в провинция Райнланд-Пфалц. Причините за странното му действие не са ясни. До последно обаче той е в съзнание и въпреки това не подава сигнал за помощ. В „Луфтханза” е имало слухове сред колегите му, че младият пилот се е борил с психически проблеми. Ясно е, че той не е бил принуден да заключва първия пилот извън кабината, а е направил това доброволно, потвърди прокуратурата в Дюселдорф.

Пилотът е имал едва 630 летателни часа и е бил сравнително неопитен. Прокуратурата изключи терористичен мотив за дейстивята му и посочи, че летецът никога не е бил подозиран в съмнителни контакти. Знае се също, че пътниците в самолета са реализирали какво става твърде късно – секунди преди сблъсъка със земята. Виковете им се чуват едва в последния момент.
Новите сведения насочиха експертите, макар и предпазливо, към версията за самоубийство на пилота в кабината (хипотезата за прилошаване изглежда по-невероятна). Възникна полемика и относно сигурността на пилотските кабини и възможността да бъдат блокирани отвътре след атентатите в Ню Йорк от 11-и септември.

От "Луфтханза" съобщиха, че тази сутрин ще транспортират със специален полет роднини на жертвите до мястото на трагедията. Държавните лидери на Франция, Германия и Испания почетоха заедно паметта на жертвите от катастрофата на германския самолет.

Президентът Франсоа Оланд увери канцлера Ангела Меркел и премиера Мариано Рахой, че ще бъде направено всичко възможно, за да се изяснят обстоятелствата около трагедията. Трите страни водят съвместно разследване.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.