Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Заур Дадаев се отказа от признанието, че е убил Немцов - изтезавали го
11 Март 2015
Има причини да вярваме, че Заур Дадаев е признал след изтезания, каза редставител на президентският съвет по правата на човека в Кремъл

Самопризнанията на главния заподозрян за убийството на Немцов – бившия чеченски полицай Заур Дадаев, може да са били изтръгнати с изтезания. Това заяви представител на президентският съвет по правата на човека в Кремъл Андрей Бабушкин. „Има причини да вярваме, че Заур Дадаев е признал след изтезания“, каза Бабушкин и добави, че по време на посещението му в затвора е видял „множество рани“ по тялото на главния заподозрян за убийството.

По-рано руският вестник „Московский комсомолец“ съобщи, че Дадаев се е отрекъл от показанията си, с които признава, че е извършил убийството на руския опозиционен политик. Заподозреният е казал пред изданието, че не е убил Немцов и е планирал да пледира невинен, когато се е изправил пред съда, но не му е била дадена възможност да говори. Чеченецът е казал пред вестника, че е дал фалшиви показания, за да бъде освободена неговата приятелка Руслана Юсупова, с която е бил в момента на задържането. Заур Дадаев се е отрекъл от показанията си по време на посещение на членове на Обществената наблюдателна комисия, която контролира спазването на човешките права на местата за принудително задържане. „Мислех така: като ме доведат в Москва да кажа пред съда истината – че не съм виновен. Но съдията дори не ми даде думата“, каза запозреният.
 
Заур Дадаев е един от петимата задържани за убийството на руския опозиционер, извършено на 28 февруари в центъра на Москва. Заедно с него са задържани Шагит Губашев, Тамерлан Ескерханов, Анзор Губашев и Рамзат Бахаев. Защитата на обвиняемите обжалва решението за постоянен арест. Жалбите ще бъдат разгледани в Московския градски съд.
Представителят на президентския Съвет по правата на човека Андрей Бабушкин поиска проверка на съобщенията, че заподозрените за убийството на опозиционера Борис Немцов Заур Дадаев, и Анзор и Шагид Губашеви са били подлагани на изтезания. След като е посетил заподозрените в затвора, Бабушкин се е обърнал към главната прокуратура и председателя на Следствения комитет с искане да проверят заявленията за изтезания и да обезпечат сигурността на Дадаев и братята Губашеви.

Същевременно, руската опозиция заяви, че не вярва в ислямско-екстремистката следа в убийството на Борис Немцов. Според Иля Яшин, член на опозиционната РПР-ПАРНАС, на която Немцов бе съпредседател, убитият опозиционер е бил абсолютно търпим в религиозен план човек. „Още повече, първата жена и дъщерята на Немцов са мюсюлманки. Дъщеря му Жана заема доста активна позиция и никога не е прикривала своята привързаност към исляма. И Немцов винаги се е отнасял към това с уважение, никога не е казвал лоша дума за исляма, както впрочем и за каквито и да е други религии. Що се касае до историята с „Шарли Ебдо“, той действително нарече терористите терористи, но неговата позиция бе абсолютно коректна и премерена“, каза Яшин пред РИА Новости. По думите му, Немцов е критикувал терористите, критикувал е хората, които убиват, но никога не е казвал нищо лошо за исляма. Яшин отбеляза, че много известни хора също са изразявали аналогична позиция след разстрела на журналисти в редакцията на „Шарли Ебдо“. „Затова тази версия е абсолютно нелепа и според мен има за цел да прикрие реалните мотиви за убийството на Немцов, което, от моя гледна точка, е свързано с неговата активна политическа опозиционна дейност“, каза Яшин.

Немцов бе застрелян в центъра на Москва в нощта на 28 февруари. Следствието разглежда няколко версии за престъплението, включително поръчково убийство. Една от версиите е свързана с ислямистко-екстремистка следа. Има сведения, че Немцов е получавал заплахи във връзка с позицията му относно атаката в офисите на „Шарли Ебдо“ в Париж.
По-рано лидерът на Чечня Рамзан Кадиров определи Заур Дадаев като вярващ мюсюлманин, който е бил шокиран от карикатурите на пророка Мохамед във френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо“. Една от версиите, по които работи руското следствие, е либералът Немцов да е бил убит от ислямистки екстремисти, заради това, че се е обявил в защита на френското издание.
„Всички, които познават Заур (Дадаев) потвърждават, че е дълбоко религиозен и че той, като всички мюсюлмани, бе шокиран от дейностите на „Шарли ебдо“ и коментарите в подкрепа на отпечатването на карикатурите“, се казва в съобщение на Кадиров в социалните мрежи.

Междувременно, записи от наблюдателни камери потвърдиха алибито на Тамерлан Ескерханов. Пред съда Ескерханов е заявил, че в нощта на убийството на опозиционера е бил на работа в нощен клуб в центъра на руската столица. Кореспонденти на изданието Lifenews разполагат със записи от камерите в заведението, в което заподозреният се е намирал като частен охранител на свой клиент и с когото е влязъл в клуба в около 22.30 часа в нощта на убийството. В 22,37 часа обвиняемият за кратко е напуснал залата и е изчезнал от кадъра на камерите за наблюдение, но в 23,26 часа Ескерханов се е върнал, което се вижда и на записите. Изданието отбелязва, че за да стигне от клуба до мястото, където е извършено убийството, са нужни около 15 мин. До момента на убийството на Немцов са оставали още 5 минути, а за това време е било невъзможно да стигне до Големия Москворецки мост.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.