Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ислямска държава унищожи с булдозери древен асирийски град в Ирак
6 Март 2015
Нимруд е основан през XIII век пр.н.е. от Салманасар I и 400 години по-късно, по време на царуването на Ашур-нацир-апала II се превръща в столица на Асирия

Бойци от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) унищожиха останките от древния асирийски град Нимруд в Ирак, съобщи Министерството на туризма и историческите паметници.

"ИД изравни със земята историческия град Нимруд, използвайки тежки машини", цитира съобщение на министерството в социалната мрежа Фейсбук агенвцияа Франс прес.

Нимруд е основан през XIII век пр.н.е. от Салманасар I и 400 години по-късно, по време на царуването на Ашур-нацир-апала II се превръща в столица на Асирия. В 612 г. пр.н.е. е бил разрушен от медийците и халдейците. Разкопките на руините, разположени югоизточно от град Мосул, се водят от средата на XIX век и бяха открити много важни находки. Американската инвазия през 2003 г., доведе до силно унищожаване на мястото на древния град.

В края на февруари в интернет бе пуснато видео, в което екстремистите унищожаваха скулптури от предислямската епоха, запазени в музея на град Мосул в Северен Ирак. Малко след това, ЮНЕСКО призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за опазването на културното наследство в Ирак. Ръководителят на организацията Ирина Бокова изпрати съобщение и на Международния наказателен съд. /АФП


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.