Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕС продължи помощта за Гърция
25 Февруари 2015
Гръцкото правителство трябва да изпълни плана с реформи, който предложи

Във вторник финансовите министри от еврозоната дадоха зелена светлина за продължаване на помощната програма за Гърция в замяна на плана с реформи, който беше предложен от гръцкото правителство. Одобрението отваря път за отпускането на средства, които ще са необходими на Гърция през следващите четири месеца.
 
В плана си с реформи Атина включи серия от мерки за борба с корупцията, подобряване на ефективността на събирането на данъци, на системата за социално осигуряване и намаляването на бюрокрацията. Планът не предвижда отменянето на сделки за приватизация, които вече са завършени. В писмото се посочва, че мерките за понижаване на бедността няма да има негативен фискален ефект.
 
„Гръцкият списък с реформи бе приет като достатъчно пълен, за да бъде отправна точка“, заяви заместник-председателят на ЕК за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис след телефонната конференция на 19-те финансови министри от еврозоната. „Удължаването на гръцката програма може да започне“, написа той в „Туитър“.

Четиримесечното удължаване на програмата, която изтича на 28 февруари, ще бъде обявено окончателно, след като всяко правителство на 19-те страни от еврозоната даде своето лично одобрение. В Германия одобрението ще бъде дадено едва след предвиденото за петък сутринта парламентарно гласуване.
 
От своя страна европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви: „Зелената светлина не означава, че сме съгласни с реформите. Това, с което сме съгласни, е подходът“. „Предотвратихме криза, но пред нас остават много предизвикателства“, допълни той.
 
МВФ обаче предупреди, че гръцкият план не съдържа категорични ангажименти за изпълнение на обещанията. В редица сфери „включително в някои от най-важните“ предложенията за реформи „не съдържат категоричното уверение, че правителството възнамерява да извърши предвидените реформи“, посочи директорът на МВФ Кристин Лагард в писмо до председателя на еврогрупата Йерун Диселблум.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.