Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Донецка народна република обяви, че контролира напълно Дебалцево
19 Февруари 2015
Знамето на Новорусия се издигна върху една от високите сгради на града, в който няколко дни военни части на украинските правителствени сили бяха обградени от силите на опълчението
Въстаниците от самопровъзгласилата се Донецка народна република обявиха, че са поели пълен контрол над Дебалцево и издигнаха знамето на Новорусия върху една от високите сгради на града, в който няколко дни военни части на украинските правителствени сили бяха обградени от силите на опълчението. Това се случи, след като украинската армия започна да се изтегля от селището. Танкове и други превозни средства са забелязани да превозват войниците в град Артьомовск, който се намира близо до Дебалцево. В Артьомовск пристигна и президентът на страната Петро Порошенко, който по-рано днес заяви пред медии, че изтеглянето на войските е планирано, а военнослужещите напускат заедно със своето оръжие и достойнство. Получи се информация, че по време на отстъплението са били ранени сто шестдесет и седем войници от личния състав на батальона „Донбас“, който е част от украинските въоръжени сили. В същото време командирът на „Донбас“ Семьон Семченко каза, че не знае какъв е точният брой военни от украинската армия, Националната гвардия и доброволческите отряди, които са останали на територията на града.
 
Представители на опълчението от своя страна заявиха, че около три хиляди войници все още се намират в Дебалцево и обещаха да пощадят живота и да се отнесат с уважение към онези, които още не са напуснали границите му.
 
Международният комитет на Червения кръст изпрати строителни материали, хранителни продукти и лекарства за хората, пострадали от боевете в района, а наблюдатели от мисията на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа са успели да достигнат Дебалцево.
 
Коментирайки обстановката в източната част на Украйна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на визитата си в латвийската столица Рига, че въстаниците използват срещу украинската армия модерно оръжие, а не такова от времената на Съветския съюз, както твърди Русия.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.