Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Идентифицираха нападателите от Копенхаген
16 Февруари 2015
Ясни са и имената на жертвите - Фин Ньоргард и Дан Узан

24 часа след атаките в датската столица Копенхаген вече е известна самоличността на предполагаемия нападател и на неговите две жертви. Двамата загинали бяха идентифицирани като Фин Ньоргард и Дан Узан и описани като убедени и отдадени алтруисти.

55-годишният Ньоргард, който е режисьор и продуцент, е първата жертва – той бе застрелян в областта на гърдите по време на първото нападение в културен център в Копенхаген. Той е снимал предимно документални филми и се е интересувал от проблемите на интеграцията. „Фин бе отворена и космополитна личност. Той бе отворен, не страдаше от предразсъдъци и винаги се интересуваше от другите религии“, разказва близка на жертвата.

Другият застрелян - 37-годишният Узан, е охранявал синагогата, която бе нападната, докато евреи са празнували бар мицва. Той е бил улучен в главата. Председателят на еврейската общност в Дания изрази благодарността си към мъжа и заяви, че без него вероятно щяха да загинат десетки хора. „За него бе нормално да се грижи за другите и да помага. Той винаги предлагаше помощта си“, казва неговият братовчед.

Според датски медии нападателят, който бе застрелян при полицейска операция, е 22-годишният роден в Дания Омар ел Хюсеин. Преди две седмици той е излязъл от затвора, където е излежавал присъда за нападение, извършено преди една година без видима причина срещу 19-годишен младеж на гарата в Копенхаген. Освен това, Хюсеин е бил в полезрението на разузнаването, което сега работи по хипотезата, че нападението е вдъхновено от атентата срещу френския вестник „Шарли ебдо“ в Париж.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.