Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Атака срещу културния център в Копенхаген
15 Февруари 2015
40-годишен мъж загина, а трима полицаи са ранени при атаката
Атаката срещу културния център в Копенхаген е била извършена от един нападател, а не от двама, както първоначално беше съобщено. Това сочат показания на свидетели на инцидента, обяви датската полиция. Властите разпространиха и снимка на заподозрения. В страната е обявена най-висока степен на тревога заради терористичната атака, заяви премиерът Хеле Торнинг-Шмит. 

40-годишен мъж загина, а трима полицаи са ранени при атаката срещу дебати за свободното слово в Копенхаген. Датската полиция разследва стрелбата като терористичен акт.

Според полицията атаката е била покушението срещу шведския карикатурист Ларс Вилкс, който е бил един от участниците в дискусията за изкуството, богохулството и свободата на словото. На дебатите е присъствал и френският посланик Франсоа Зимерай в Дания, но и двамата са невредими.

Вилкс породи полемика през 2007 г., когато публикува рисунки, показващи порока Мохамед като куче. Ислямистки групи отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана.

Френският посланик в Дания сравни атаката с атентата срещу френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо". Тези хора стреляха по нас. Искаха да направят същото като в "Шарли ебдо", но не успяха да влязат, разказва той пред Франс прес.

Датският премиер Хеле Торнинг-Шмит осъди нападението като терористичен акт. Дания беше поразена от циничен акт на насилие. Всичко сочи, че стрелбата е била политическа атака и по тази причина и терористичен акт, допълва тя. 

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс осъди остро стрелбата в Копенхаген и я определи като терористичен акт. 

"Този терористичен акт беше насочен срещу обществена проява в Копенхаген, в която участва посланикът на Франция в Дания. Осъждам с най-голяма твърдост този атентат. Франция застава на страната на датските власти и на датския народ в борбата срещу тероризма", заяви министърът.

За Копенхаген ще замине френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов, съобщиха от президентството в Париж.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.